Avrupa Bilgi Teknolojileri Gözlemevi'nin (EITO) verilerine göre, 2 milyar insanın cep telefonu kullndığı dünyada, Türkiye en çok cep telefonu kullanılan 10'uncu ülke oldu.
CeBIT Bilişim Eurasia 2006 Fuarı, yarın Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Almanya Aşağı Saksonya Eyaleti Maliye Bakanı Hartmut Möllring'in katılımıyla başlıyor.
10 Eylül'e kadar devam edecek olan CeBIT Bilişim Eurasia 2006 Fuarı'nın tanıtım toplantısı Feriye Restorant'da gerçekleştirildi.
"SARS VE ORTADOĞU'DAKİ KARIŞIKLIK SEKTÖRÜ ETKİLEDİ"
Hannover
Fairs Interpro A.Ş (HİFAŞ) Yönetim Kurulu Üyesi Doris Peterson, sektörün son 10 yılda satışlarını iki katına çıkardığını söyledi. Özellikle 2000 yılında yaşanan yüzde 13'lük rekor artış sonrasında pazarda bir düşüş yaşandığını belirten Peterson, 2003 yılına kadar süren olumsuz şartların SARS virüsü ve Ortadoğu'daki gelişmelerden etkilendiğini kaydetti. Ancak, 2004 yılından sonra piyasanın tekrar canlandığını ifade eden Peterson, önümüzdeki yılların da istikrarlı geçeceğini beklediklerini söyledi.
"YENİ AB ÜYESİ ÜLKELER BİLİŞİMDE ATILIM YAPACAK"
Peterson, Avrupa'nın dünya piyasalarındaki yüzde 32.2'lik payıyla lider olduğunu bildirdi. ICT alanında yüzde 29.4'lük payıyla ABD'nin ikinci, yüzde 14.8'lik payıyla da Japonya'nın üçüncü durumda olduğunu ifade eden Peterson, son yıllarda yaptıkları atılımlarla Çin ve bazı Latin Amerika ülkelerinin piyasada rekor büyüme oranlarına ulaştığına dikkat çekti. Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya ve İspanya'nın toplam yüzde 71'lik pazar payı ile sektörün öncü gücü olduğunu dile getiren Peterson, önümüzdeki yıllarda yeni AB üyesi olmuş Doğu Avrupa ülkelerinin de bu alanda hızla mesafe katedeceğini beklediklerini vurguladı.
INTEL'DEN 50 MİLYON DOLARLIK YATIRIM
ICT endüstrisinde 2006 yılınında yüksek karlılıklara ulaşıldığını belirten Peterson, buna örnek olarak ilk 6 ayda Apple firmasının 565 milyon dolar, IBM'in 1 milyar 700 milyon dolar, Intel'in 1 milyar 300 milyon dolar, ve Google'ın 592 milyon dolar kar açıkladıklarını söyledi. Özellikle Intel firmasının Ortadoğu ve Türkiye'deki yatırımlarına 50 milyon dolarlık bir fon ayırmayı planladığını hatırlatan Peterson, Intel'in bu bölgedeki tüketici ürünlerinde ciddi bir büyüme öngördüğünü kaydetti.
"HER ÜÇ KİŞİDEN BİRİ CEP TELEFONU KUİLLANIYOR"
Peterson, EITO verilerine göre dünyada 2 milyar cep telefonu kullanıcısı olduğunu belirtti. Toplam 6.5 milyarlık dünya nüfusu göz önüne alındığında, her üç kişiden birinin mobil iletişim tekniklerini kullandığına dikkat çeken Peterson, Batı Avrupa'daki 420 milyon olan kullanıcı sayısının Asya-Pasifik bölgesinde 750 milyona çıktığını ifade etti. Peterson, ülke bazında en çok cep telefonu kullanılan ülkenin Çin olduğunu belirterek, Türkiye'nin ise cep telefonu kullanıcı sayısı bakımından dünya onuncusu olduğunu dile getirdi.
"16-24 YAŞ ARASI BEŞ GENÇTEN BİRİNİN WEB SİTESİ VAR"
Peterson, "iletişim nesli" olarak da anılan 16-24 yaş arasındaki nüfusun diğer nesillere göre yeni teknolojiye çok hızlı adapte olduğunu söyledi. Bu yaş grubunun haftada ortalama 3 saatlerini sanal dünyada geçirdiğine dikkat çeken Peterson, beş gençten birinin kendi web sitesi veya bloğu olduğunu kaydetti.
Peterson, "Toplam nüfusla kıyaslandığında, 16-24 yaş arası gençlik haftada 7 saat daha az televizyon seyrediyor ve internet kullanmayı gazete ve dergilere tercih ediyor" diye konuştu.
"SANAL DÜNYA DOĞRUDAN İLETİŞİMİN ÖNÜNE GEÇMEMELİ"
Bilgi teknolojilerinin hayatı kolaylaştırmasının yanında, doğrudan insan ilişkilerini de olumsuz etkileyebildiği uyarısında bulunan Peterson, "Unutulmamalıdır ki, hayatımızı çok kolaylaştıran bu ürünler asla kişisel temaslarımızın ve doğrudan iletişimlerimizin yerini almamalıdır" dedi.
TÜRK ŞİRKETLER YABANCI ZİYARETÇİLERLE BULUŞACAK
Tüm Telekominikasyon İş Adamları Derneği (TÜTED) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Dikici de, telekominikasyon sektörünün tüm dünyada hızla büyüdüğünü belirtti. Fuar kapsamında, CeBIT ve TÜTED işbirliği ile gerçekleştirecekleri proje ile Türk şirketlerinin yabancı ziyaretçilerle özel programlarla biraraya getirileceğini söyleyen Dikici, "Uluslararası iş bağlantılarının kurulmasını teşvik ederek, sektörümüzün dünya piyasalarında tanıtımına katkı sunacağız" dedi. "BİRKAÇ YIL İÇİNDE DÜNYA MARKALARI YARATABİLİRİZ"
Türk Telekom özelleştirmesi ve Telsim'in satışı ile birlikte yazılım, donanım ve hizmetler piyasasında oluşan hareketlenmeye dikkat çeken Dikici, "Bugüne kadar kamu, telekominikasyon alanındaki ürünlere gereken desteği vermedi. Ama inanıyoruz ki, CeBIT'teki faaliyetlerimizle firmalarımızı dünyaya tanıtacağız. Birkaç yıl içinde bölgesel ve uuluslararası markalar yaratmamızın önünde bir engel yok" diye konuştu. (ANKA)