Teknolojik denetime ağırlık veren Gelir İdaresi, 909 naylon faturacının 4 bin 423 şirket üzerinden 1.2 milyar YTL tutarında sahte belgeyi ekonomiye enjekte ettiğini belirledi.
Maliye Bakanlığı kurmaylarının her dönemde dile getirilmekten adeta aşınmış bir iddiası vardır: "Kayıtdışı ekonomiyle mücadele!" Öteden beri bu mücadelenin, sokak denetimleriyle ilgili olduğu düşünüldü. Ancak bu yolla yapılan incelemeler, toplam mükellef sayısının yüzde 3'ünü geçemedi. Kaçıranın yanına kar kaldı. Sık sık çıkarılan vergi afları, "nereden buldun?" sorgulamasına imkan tanınmaması, siyasi istikrarsızlığın bürokrasiyi frenlemesi kayıtdışı ile mücadeleyi hep sekteye uğrattı. Gelir İdaresi'nin kuruluşuyla ivme kazanan teknoloji kullanımı ise, maliye denetim elemanlarının tekniklerini de geliştirdi. Yeni döneme, "kayıtlı ekonomiye geçiş" adı verildi. İşte bu dönemde Gelir İdaresi, 8 bin YTL'yi aşan tüm para transferi bilgisine sahip. Şirketlerin faturalı alışları ile faturalı satışlarına anında ulaşılabiliyor. Akaryakıt bayilerinin pompa sayaçlarını izleyebiliyor. Bu etkileyici kapasite sayesinde, "Ülkede gerçekten çok numara çekiliyor" dedirten sonuçlarla karşılaşılıyor. 2004
SONUÇLARI ALINDI Gelir İdaresi, pek çok kişinin bilmediği bir denetimi sürdürüyor. Kurumsal mükelleflerin alış ve satışlarına ilişkin fatura bilgileri çapraz kontrole tabi tutuluyor. 2004 yılı denetim sonuçları yeni alındı. İlk sonuçlar hem sistem üzerinden yakalananları hem de şüphe üzerine incelemeye sevk edilenleri içeriyor. 26 ildeki mükelleflerin faturalı alış ve faturalı satış beyanlarının analizi "sahte belgenin" büyüklüğü konusunda önemli ipuçları veriyor. Fatura araştırmasının bilgisayar ortamındaki bölümünde 438 satıcının sahte belge düzenlediği, bin 918 farklı alıcının bu belgeyi kullandığı anlaşıldı. 353 milyon 65 bin YTL tutarında naylon fatura tespit edildi. "Şu firmadan, şu işlem karşılığı, şu kadar fatura ile şu tutarda alış yaptım" diyen mükellefin beyanı ile o faturayı kestiği söylenen firmanın beyanları masaya yatırıldığında "bir bakılsa iyi olur" kuşkusunu destekleyen tutarsızlıklar bulundu. Böylece incelemeye alınanlardan 471'inin naylon fatura düzenlediği, 2 bin 505 alıcının da sahte belgeyi kullandığı saptandı. 813 milyon 352 bin YTL'lik sahte belge ayıklandı. Toplam bazda, "909 naylon faturacının, 4 bin 423 şirkete bu virüsü bulaştırdığı, 1 milyar 166.4 milyon YTL sahte belgenin ekonomiye enjekte edildiği" gözler önüne serildi. Sahte belgeyle vergi kaçakçılığında ilk sıraları İstanbul, Ankara, İzmir, Mersin, Adana, Bursa illeri aldı. Gelir İdaresi Başkan Vekili Osman Arıoğlu, saha denetimi kadar teknolojik denetime de ağırlık vererek mesafe aldıklarını söyledi.