|
|
|
|
|
|
Meme alındığı anda yenisi de yapılmalı mı?
Meme kanseri yüzünden göğsünü aldırmak zorunda kalan kadınlara ameliyat masasından kalkmadan estetik göğüs de yapılabiliyor. Böylece; kadın ameliyat sonrası sosyal hayata rahatça dönüyor, cinsel hayatını travma geçirmeden ve sekteye uğratmadan sürdürüyor. Peki bu yöntem ne kadar sağlıklı?.
Kanserli meme alındıktan hemen sonra, hasta ameliyat masasından kalkmadan, estetik yaptırılmasının sakıncaları ya da avantajları var mı? Anadolu Sağlık Merkezi Plastik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Tuğrul Maral, alınan memenin yenilenmesi konusunda kadınların kafasını karıştıran sorulara açıklık getirdi:
* Kanser nedeniyle meme alındıktan sonra hemen meme estetiği yaptırmanın yararları neler? Bu girişim hastayı psikolojik açıdan gerçekten çok rahatlatır. Hayatını tehdit eden bir hastalıkla baş etmeye çalışırken, bir de kadınlık kimliği tehdit altına girince, sorunu göğüslemek daha da güçleşiyor. Hemen meme estetiği sayesinde, bir çok kadın ameliyat sonrası sosyal hayata daha kolay dönebiliyor. Karşı cinsle olan seksüel ilişkisini daha kolay sürdürüyor.
* Psikolojik etkileri dışında avantajları var mı? Hemen meme yapmanın, geç meme yapmaya göre, teknik olarak daha fazla avantajı vardır. Çünkü hemen meme estetiği yapılacaksa, memenin alınması sırasında sadece meme başı ve çevresi alınır ve meme derisi olduğu gibi korunur. Bu sayede daha iyi kozmetik sonuç alınabilir. Hemen meme estetiği ile ikinci bir ameliyat ve hastane masrafı olmaz. İkinci bir ameliyat stresi yaşanmaz. Ancak meme estetiği; kanser teşhisi konmuş, bir anda tüm hayatı alt üst olmuş bir kadın için bazen verilmesi zor bir karar olabilir. Ameliyat işlemi daha karmaşık hale geldiği için kanama, enfeksiyon gibi olası ameliyat risklerini de artırabilir.
* Ameliyat süresi ne kadar uzar, bu hasta için bir risk midir? Kanser ameliyatının ardından protezle yeni meme yapılacaksa, operasyon en fazla yarım saat uzar. Kendi dokusuyla meme yapılırsa, iki üç saat arasına kadar ameliyat süresi uzayabilir. Ancak ayrı ayrı operasyon yapılmasına göre, çok daha kısa sürede hallolur. Toplamda zamandan epey bir kazanç sağlanmış olur.
* Bu operasyonu genel cerrahlar mı, plastik cerrahlar mı yapmalı? Kanserli dokuyu genel cerrahlar çıkarmalı ancak memenin tekrar yapılması işlemini plastik cerrahlar üstlenmeli.
* Ameliyat sırasında genel cerrahın size 'bu göğüse estetik yapılamaz' deme hakkı var mıdır? Çok nadiren de rastlansa böyle durumlar olabiliyor. Ameliyat sırasında kanser çok yayıldıysa, o zaman plastik cerrahi yapılmamasını önerebilir.
* Memenin yeniden yapılıp yapılmamasına ve ne şekilde yapılması gerektiğine genel cerrah mı, plastik cerrah mı karar vermeli? Yoksa bu karar hastanın mıdır? Aslında herkes bir arada karar verebilir. Kanserin durumu incelenirse zaten teknik ortaya çıkar. Buna hasta onay veriyorsa, plastik cerrah yöntemi belirler.
* Kanserli memenin estetiği için yaş sınırı var mı? Kişinin ciddi sağlık sorunları olmadıkça üst yaş sınırı yoktur ve 65 yaş üstü kadınlarda dahi yapılabilir. Yine de 50 yaş üstü kadınlarda meme estetiği için plastik cerrahiye refere edilme oranı, gençlere göre daha azalıyor.
* Hemen estetik, hastanın sonraki takibini etkiler mi? Estetik yapılması, hastanın daha sonraki takibinde, hastalığın tekrarlaması durumunda; tanı koymayı geciktirmez ve sonraki tedaviyi etkilemez. Meme estetiği, onkolojik açıdan güvenilirdir.
* Hasta, ameliyatın ardından radyoterapiye girecekse meme estetiği nasıl yapılmalı? O zaman hastanın kendi dokularıyla meme estetiği yapmak daha uygundur.
* Kanserin ardından alınan memenin estetiği ile eskisinden daha iyi göğüs elde etmek mümkün mü? Burada ameliyatın sonucunu etkileyen en önemli faktör; kanserli memenin ne şekilde çıkartıldığıdır. Meme başı ve derisi korunup yalnızca içi boşaltılırsa, o zaman bizim yaptığımız, eski memenin aynısı oluyor. Ama meme başı ve deri geniş çıkartıldıysa, diğer memeye göre renk ve şekil farkı oluyor. Ama estetik sonuçları son derece güzeldir. Giysi içinde hiçbir şey belli olmaz.
* Kanserin ardından uyum sağlaması için sağlam göğse de estetik yapıyor musunuz? Diğer göğüs çok sarkık ya da normalden büyükse, aynı anda diğer göğsü küçültmek ve dikleştirmek gerekebilir. Sonuçta bu da estetik amaçlı. Yeni meme yapıldıktan sonra, diğer meme de aynı sırada ameliyat edilerek, yeni yapılan memeyle uyumlu ve simetrik olmasına çalışılır.
ESRA TÜZÜN
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|