Kadınlarda idrar tutamama sorunu
* Ben 46 yaşında, 17 yıllık evli bir bayanım. Son zamanlarda öksürürken, bir hareket yaparken sık sık idrarımı kaçırmaya başladım. Bu durumda eşimle cinsel ilişkiye girmek de istemiyorum, aynı şeyi yaşayabilirim diye. Bu durumda nereye başvurmam gerekir, tedavisi var mıdır? Utancımdan kimseyle bu konuyu konuşamıyorum.
İdrar kaçırma; en önemli sağlık sorunlarından biri ve sizin gibi pek çok kadın utanma sebebiyle tedavi olamıyor. En çok rastlanılan tipi, sizde olduğu gibi öksürme ve egzersiz gibi çeşitli hareketler sırasında idrar kaçırılması. Bu durumun en sık nedeni, pelvik taban kaslarının zayıflaması. Pelvik kaslarda zayıflık olduğunda, egzersiz ve öksürme gibi karın iç basıncını artıracak durumlarda, bu kaslar üretrayı (idrar kanalı) kapalı tutamıyor ve üretranın açılmasına ve idrar kaçırmasına neden oluyor. Bir diğer nedenini ise mesane boşalmasını kontrol eden kasların yetersizliği oluşturuyor. Çok sayıda müdahaleli doğum, iri bebek doğurma, obezite, ailesel yatkınlık ve menopoz; idrar kaçırma sorununda risk faktörlerini oluşturuyor. Tanıda idrar tipinin belirlenmesi büyük önem taşıyor. Çünkü her tip idrar kaçırmada her tedavi yaklaşımı etkili olmayabiliyor. Klinik, radyolojik ve ürodinamik tetkiklerin sonucuna göre egzersiz, ilaç tedavisi, cerrahi müdahele alternatiflerinden uygun olanı öneriyoruz.
Kalp ameliyatından sonra cinsellik nasıl olmalı? * 6 ay kadar önce koroner bypass işlemi geçirdim. Hala eşimle eskisi gibi bir cinsel yaşama geri dönemedik. İlişki olursa, tekrar kalple ilgili sıkıntı yaşamaktan endişeleniyorum. Zaten sertleşmemde de problem devam ediyor gibi. Ne önerirsiniz?
Özellikle geçirilen kalp hastalıklarından ve tedavi amaçlı girişimlerden sonra, cinsel aktiviteye yeniden başlamadaki tereddütler ve sertleşme sorununa bağlı sorunları görüyoruz. Kalp hastalığının hastanın psikolojisini etkileyerek cinsel isteğini azaltması, isteğin normal olmasına rağmen korku nedeniyle cinsel ilişkiden kaçınma, depresyon, cinsel aktivitedeki yaşa bağlı değişiklikler, ilaçlara bağlı disfonksiyon; bu sorunlara sebep oluyor. Hastaların yalnızca çok az bir kısmında seksüel aktiviteyi kısıtlayan özel bir kalp hastalığına bağlı neden bulunuyor. Kardiyoloji uzmanının tavsiyelerine uyduğunuz halde endişeleriniz devam ediyorsa, bir müddet uzman bir psikologla davranış terapi önerebiliriz. Sertleşme probleminizin devamında organik durumun incelenmesi için bir üroloji merkezine başvurabilirsiniz.
Testis ameliyatı çocuk olmasına engel midir? * Ben 32 yaşındayım. Testislerimden birinde büyüme olmuştu, doktora gittim ve kanser teşhis edildi. Ameliyat olmam gerekiyormuş. Bu ameliyattan sonra benim cinsel hayatım nasıl etkilenir, çocuğum olabilir mi?
Testis tümörü tedavisinde birinci ve vazgeçilmez aşama; tümörlü testisin cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Tümör tanısı konulan hastaya vakit geçirilmeden radikal cerrahi yapılmalıdır. Sonrasında da tümörün tipine ve klinik evreye göre hastaların bazılarına kemoterapi veya radyoterapi verilir. Testis tümörü tedaviye son derece güzel cevap verir. Çoğu erkek bir testisinin alınması ile kısır kalacaklarını veya cinsel aktivitelerinin yok olacağını sanır. Ancak diğer testis, cinsel fonksiyonların devamı ve sperm üretimi için yeterlidir. Sadece radyoterapi, kemoterapi işlemlerinin spermleri etkilediği düşünülerek, yine de tedaviden önce önlem olarak, sperm alınıp dondurulması önerilebilir.
Prof. Dr. Halim Hatat
|