|
|
|
|
|
|
Memeyi aldırmak kanserden korur mu?
Meme kanseri kabusundan hayat boyu kurtulmak için sağlam memesini aldırmak isteyen kadınlara her gün yenileri ekleniyor. Ameliyat, kemoterapi seansları ve dökülen saçlara rağmen süren hayati tehlikeye son vermek için memesinden vazgeçen kadınlar tıp dünyasında tartışılıyor. Peki gerçekten kanserden korunmanın en iyi yolu memeyi aldırmak mı?.
Meme kanserinden korunmak için kadınlar memelerini aldırtıp silikonla değiştirebilirler mi, böylece kadının meme kanseri kabusu sona erer mi? Türkiye Meme Vakfı Başkanı Dr. Can Gürbüz, dünyada en çok tartışılan operasyonlardan biriyle ilgili soruları yanıtladı. Sizin de meme kanseri fobiniz varsa, Dr. Can Gürbüz'ün açıklamalarını dikkatle okuyun:
* Size bir kadın gelip meme kanserinden korktuğu için memesini aldırmak istediğini söylese ne yaparsınız? Öncelikle bazı tıbbi kriterler var. Bunlardan bir tanesi; birinci derecede aile yakınlarında birden fazla meme kanseri olması. İkincisi; birinci derece yakınının çok erken yaşta meme kanserine yakalanmış olması. Birinci derecede yakınının yani anne, kız kardeş ya da çocuğunun memesinde birden fazla kanser oluşması. Böyle bir durum olduğu zaman genetik tahlil isteriz. BRC-A1, BRC-A2 gen mutasyonu yani bozulması saptanırsa, o zaman koruyucu olarak meme alınabilir.
* Bunlar olmamasına karşın bir kadın yine de korkusundan memesini aldırmak isterse ne yaparsınız? O zaman psikiyatrik konsültasyon istemek gerekli. Psikiyatrik tedaviyle düzeltilmesi mümkün mü ona bakmak gerekli. Yoksa her başvurana böyle bir ameliyat yapmak doğru değil.
* Bu durumda doktorun 'ben yapamam hiçbir sorun yokken sağlam memeyi alamam' deme hakkı var mı? Aslında doktorun her zaman böyle bir tedaviyi reddetme hakkı var. Nasıl hasta hakkı varsa, hekimin de hakkı vardır. Hastanın hayatını tehdit etmeyen durumlarda, bu tip psikolojik kökenli sorunlarda, her zaman için psikiyatri konsültasyonu ve desteği gereklidir.
* Doktorların bu yöntemi önerdiği hastalar olur mu? Meme aldırmak; gerekli durumlarda meme kanserinden korunmanın bir yoludur. Bilimsel bir gerçektir. Bütün tıp dünyasında kabul edilmiş bir korunma yöntemidir. Ancak, bahsedilen kriterlere dayanılarak yapılması gerekli. Yoksa kadının biri 'benim annem de meme kanseri, ben mememi aldırmak istiyorum' derse bu yeterli değildir. Diğer kriterlerin de hastanın hayatını etkilemesi gerekir.
* Bu tür operasyonu daha çok hangi kadınlar istiyor? Çok fazla karşılaştığımız bir durum değil. Genetik kökenli meme kanseri, diğer meme kanserlerine göre oldukça düşük; yüzde 5 dolayında. O nedenle bu tip teklifle gelen kadın sayısı oldukça düşük.
* Meme alındıktan hemen sonra o bölgeye silikon konulabilir mi? Tabii zaten bu tedavinin özelliklerinden biridir. Meme alındıktan sonra, hasta masadan kalkmadan, aynı seansta, hemen 'rekonstrüksiyon' yani 'memenin yeniden yapılanma işlemi' yapılır. En sık uygulanan ise meme başı ve derisini koruyarak, meme alındıktan sonra içine silikon yerleştirme şeklindedir.
* Kadının bir memesi kanser nedeniyle alındıysa ve bu nedenle tedavi gördüyse, diğer memesine sıçramaması için sağlam memesi de alınabilir mi? Bazı tip meme kanserlerinde özellikle diğer memede kanser gelişme olasılığı oldukça yüksektir. Bu tip hastalarda özellikle aile hikayesi varsa, bunlara sağlam meme için memenin alınması önerilebilir.
* Meme kanserine karşı düzenli kontrol yapılsa bile, mamogrofi ancak kanser oluşmaya başladıktan sonra teşhis etmiyor mu? Bu durumda 'mamogrofi erken teşhis ediyor' denebilir mi? Şu anda evet mamografi ile bir meme kanserini 5 milimetreyken tespit edebiliyoruz. Memedeki bir hücre, kanser hücresine dönüştükten ancak 5-6 yıl sonra 5 milimetre çapa ulaşabiliyor. Ve mamogrofi ile bundan sonra biz erken teşhis koyabiliyoruz. Bizim meme kanserini 5 milimetre ile 1 cm arasındaki süreç içinde yakalamamız gerekiyor ki; erken teşhisten bahsedelim. Bu nedenle kadınların n0 yaşını geçtikten sonra, her yıl mamogrofi çektirmesi gerekiyor. Memedeki kanser hücresi 1 santimden önce yakalanırsa, kemoterapi ve redyotepari gerekmeyebiliyor. Cerrahi müdahele ile o bölgenin çıkartılması çoğu zaman yeterli olur.
* Elle muayene aslında memedeki kanser hücresi 1 santimin üzerine çıktıktan sonra yakalamaya yaramıyor mu, o zaman geç değil mi? Elle muayene 1 santimi geçtikten sonra ancak yakalamaya yarar. Ama mamografide belirli bir oranda erken teşhisle yakalanabiliyor.
* Memenin kansere karşı alınması ile meme kanseri riski tamamen sıfırlanabiliyor mu? Böyle bir ameliyat yapılsa bile, yani, sağlam meme kanser riskine karşı alınsa bile, o kadının meme kanserine yakalanma riski sıfıra inmez. Buna rağmen yüzde 5 ile yüzde 10 arasında risk kalır.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|