|
|
|
|
|
Tsunami hesabı
Prof. Şengör, Marmara'da meydana gelmesi beklenen depremde dalgaların 5-6 metreye kadar yükseleceğini söyledi.
Profesör Celal Şengör, Marmara depremiyle ilgili ilk kez üç boyutlu derin su ortamında tsunami hesabı yapıldığını söyledi: "Olası bir tsunamide dalga 5-6 metreye kadar yükselir. Bundan 17 bin sene önce olmuş bir su altı kayması var. Adalar'ın batısında öyle bir şey olursa facia olur. Tüm Marmara birbirine girer."
İstanbul'da deprem riski daha da arttı
"7 yıl depremsiz geçtiğine göre olma ihtimali arttı" diyen Prof. Sucuoğlu, riskin azaltılması için çalışmalarda kimin liderlik yapacağına acil karar verilmesini istedi.
İstanbul Deprem Master Planı ile Zeytinburnu, Fatih, Küçükçekmece pilot projeleri Akademik Koordinatörü ve Ulusal Deprem Konseyi Üyesi Prof. Dr. Haluk Sucuoğlu, İstanbul'da 7 yıl deprem olmaması nedeniyle deprem ihtimalinin daha da arttığını belirterek, "İlk yapılması gereken, İstanbul'da deprem riskinin azaltılması çalışmalarında liderliği kimin yapacağına karar vermektir'' dedi.
7 yıl depremsiz geçti Sucuoğlu, yaptığı açıklamada, Marmara depreminin İstanbul'u vurmadığını hatırlatarak, kuzey Marmara fayının 1999'da kırılmayan kısmının İstanbul'un 10 kilometre güneyinden geçtiğini söyledi. 1999'da yapılan bilimsel tahminlere göre, bu fay üzerinde 30 yıl içinde büyük bir deprem olma ihtimalinin yüzde 60 olduğunu kaydeden Sucuoğlu, "7 yıl depremsiz geçtiğine göre bu ihtimal şimdi daha da artmış durumda'' diye konuştu. "1999 depremi İstanbul için iyi bir uyarı olabilseydi, geçen 7 uzun yılda gerekli hazırlıklar yapılabilirdi'' diyen Haluk Sucuoğlu, bu süreçte bazı projeler yapıldığını, ama uygulama oranının sıfıra yakın olduğunu iddia etti.
Kentsel
dönüşüm çalışmaları ''İstanbul'un daha fazla vakit kaybetmeye tahammülü yoktur'' diyen Sucuoğlu, yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: "İlk yapılması gereken, İstanbul'da deprem riskinin azaltılması çalışmalarında liderliği kimin yapacağına karar vermektir. Belediye Başkanı bu liderliği açıkça ve cesaretle üstlenmeli, 'İstanbul Deprem Planlama Kurulu' oluşturarak çalışmasını sağlamalıdır. Kurul İstanbul'da mevcut deprem riskini azaltmak için kısa (3-5 yıl), orta (10 yıl) ve uzun (25-30 yıl) vadeli önceliklerini belirlemelidir. Kısa vadede yüksek riskli önemli yapılar (okul, hastane, köprü, müzeler, önemli turizm yapıları) güçlendirilmelidir. Orta vadede yüksek riskli diğer binalar (apartmanlar) güçlendirilmeli veya yıkılıp yeniden yapılmalıdır.''
|