|
|
|
Polis, hırsızla mücadele için 'telekulak' istiyor
Emniyet, önü alınamayan hırsızlık ve kapkaça karşı yeni önlemler istiyor. Emniyet'in 170 sayfalık raporunda en önemli istek, hırsızlık olaylarına karşı telefon dinleme izni verilmesi.
Emniyet Genel Müdürlüğü, hırsızlık ve kapkaç olaylarıyla daha sıkı mücadele edebilmek için, "polisin branşlaşması", "örtülü ödenekten pay" ve "hırsızlığa karşı telefon dinleme hakkı" istiyor. Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı, önü kesilemeyen ve hızla artan asayiş olaylarını irdeleyen 170 sayfalık bir rapor hazırladı. Asayiş sorununun her boyutuyla ele alındığı raporda, suçların nedenlerinin temelinde ekonomik nedenler ve göç sorunun yattığı vurgulandı. Raporda, asayiş sorununun çözümü için olmazsa olmaz koşullar açıkladı ve çözüm önerilerini maddeler halinde sıraladı. Raporda, polisin asayiş sorunun çözümü için yerine getirilmesi istemlerinin başında, branşlaşma istendi. Uzmanlaşma olduğu takdirde daha bilinçli çalışma sergileneceğini savunan polis, özellikle kapkaç ve hırsızlıkla mücadelede branşlaşmanın etkili olacağını vurguladı. Cinayet olaylarının aydınlatılmasında yeterince teknik takip yapılmadığı ifade edilen raporda, hırsızlık, kapkaç suçlarıyla mücadelede ve cinayet olaylarının aydınlatılmasında iletişimin dinlenmesini istedi. Bu amaçla teknik büroların asayiş şubelerinde de kurulmasını talep etti.
İŞTE
İSTEKLER Polisin asayiş sorunlarının çözümü için önerdiği maddelerden bazıları şunlar:
* Daire başkanlığının taşra birimleriyle irtibatının daha güçlü olması için polisin, araç, teçhizat, bilgisayar gibi ihtiyaçları giderilmeli.
* Operasyonların koordine edilebilmesi amacıyla Asayiş Daire Başkanlığı, taşra birimlerine maddi destek, gizli hizmet ödeneği sağlamalı.
* Töre cinayetleri için polis sivil kuruluşlarla işbirliği yapmalı.
YARGIYA ELEŞTİRİ Özellikle hırsızlık, kapkaç gibi olaylarda yargının bakış açısının da değişmesinin istendiği raporda, mala karşı işlenen suçlarda cezaların yetersiz oluşunun caydırıcılık unsurunu ortadan kaldırdığı, infaz sistemindeki aksaklık ve eksikliklerin bu tür suçların artışında önemli rol oynadığı savunuldu. Raporda, hırsızlık zanlılarının mahkemelerden salıverilmesinin mücadeleyi sekteye uğrattığı da belirtildi.
Kadir ERCAN / ANKARA
|