Yargıtay'dan çıkan "Rötar zararını taşıyıcı ödemeli" kararı, tazminattan endişe eden şirketleri alarma geçirdi. Yolculara havalimanına "1 değil, 1.5-2 saat önce gel" denilecek.
Yargıtay'dan çıkan 'rötar zararını taşıyıcı öder' kararı üzerine özel havayolları şirketleri kendilerini korumaya aldı. Rötar nedeniyle tazminat ödemek istemeyen şirketler ilk etapta yolcuyu havalimanına daha erken çağırmaya hazırlanıyor. Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği (TÖSHİD) Genel Sekreteri Musa Alioğlu, "Neler yapabiliriz diye bakıyoruz. İlk olarak yolcuyu artık 1 saat önce değil, 1.5-2 saat önce havalimanına çağırmak gündeme gelecektir. Check-in kapanış süresi de 20 dakikadan 40 dakikaya çekilebilir. Yolcu kapılarda sıralarda beklediği için uçağa geç geliyor ve sonra rötarlar oluyor. Biz artık bunu riske edemeyiz" dedi. Havaalanında 7-8 saatlik bir rötar nedeniyle yargıya başvuran Şerife Çevik'in açtığı davadan gelen sonuç havayolu şirketlerinin korkulu rüyalar görmesine neden olacak gibi. Öyle ki, Yargıtay'ın kararı belli olur olmaz özel havayolu şirketlerinden arka arkaya tepkiler gelmeye başladı. TÖSHİD Genel Sekreteri Alioğlu, rötarlarda kusurların genelde havayolu şirketlerinde olmadığını öne sürerek, şunları söyledi: "Hava koşulları, kar, sis gibi etkenler, yine yer hizmetleri, havaalanı hizmetleri veren kurumlardan kaynaklanan rötarlardan taşıyıcının sorumlu tutulması ne denli doğru, takdire kalmış. Yeterince polis, kontrol turnikesi yok, uçuşlar belli saatlere yığıldığı için o saatlerde kilitlenme oluyor. Bunun tek sorumlusu bizler olamayız. Bu nedenle yolcu 'rötar olursa paramı alırım' diye çok sevinmesin. Yolcu bize geldiğinde biz de eğer sorumluluk başka hizmetlerdeyse onların kapısına gideceğiz."
SÜRPRİZ
CEZALAR GELEBİLİR Vatandaşa birebir yansıyacak olan bu tedbirlere mecbur olduklarını dile getiren Alioğlu, "Kapıda kontuar noktalarında 100- 150 metrelik kuyruklar varsa bizim ne suçumuz olabilir ki. Bu tür aksaklıklar yolcunun uçağa binmesini geciktiriyor" diye konuştu. Şirketlerin kendilerini korumak için cezai uygulamalar da başlatabileceklerini belirten Musa Alioğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Örneğin Almanya'da bavulunuzun içinde kibrit veya çakmak varsa 15 Euro ceza alınıyor. Yolcuya böyle yaptırımlar bizler de getirebiliriz. Aslında neler olabileceğini zamanla gelişmeler üzerine belirleyeceğiz. Önce duruma bakmak ve ondan sonra alınacak diğer önlemleri konuşmak lazım."