Bakan Ali Babacan, Merkez Bankası'nı İstanbul'a taşıyarak şehri finansın merkezi haline getireceklerini açıkladı. Banka yazılı bir açıklama ile Bakan'a "Böyle bir karar almadık" yanıtını verdi. Polemiğe Başkan Yılmaz son verdi: "Taşınma çok iyi olur".
'Merkez'i İstanbul'a taşıyoruz' Saat 10:00'da Bakan Ali Babacan Merkez Bankası'nı İstanbul'a taşıyacaklarını açıkladı.
'Taşınma kararı almadık' Saat 12:27'de Babacan'a Merkez Bankası'ndan yanıt geldi: "Taşınma ile ilgili alınmış kararımız yok"
Taşınmanın mahzuru yok' Saat 16:15'te Durmuş Yılmaz, "Merkez İstanbul'a taşınabilir. Bence hiç mahzur yok" dedi.
Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan'ın, "İstanbul'u finans başkenti yapacağız. Aldımız yeni bir kararla Merkez Bankası İdare Merkezi'ni İstanbul'a taşıyacağız. Ziraat Bankası, SPK ve BDDK'yı da İstanbul'a taşıma niyetimiz var" açıklaması finans çevrelerinde yeni bir polemik yarattı. Babacan, bunun gerekçesini ise şöyle özetledi: ''Bugün bazı gelişmiş ülkelerde Merkez Bankaları başkentten değil, o ülkenin finans merkezinden yönetiliyor. Örneğin Almanya'nın başkenti Berlin ama merkez bankası Frankfurt'ta; Avustralya'nın başkenti Canberra, merkez bankası Sydney'de. Bizim de finansla ilgili ve özerk yapıya sahip olan kamu kuruluşlarımızın İstanbul'da olmasından daha doğal bir şey olamaz. Gecikmiş bu taşınma işlemlerini önümüzdeki yıllarda gerçekleştirmeyi planlıyoruz.'' Babacan'ın, beyanatından kısa bir süre sonra Merkez Bankası yönetimi adeta bakanı tekzip edercesine, yazılı bir açıklama yaptı. 1211 Sayılı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanunu'nun 2. maddesinde, "Bankanın merkezi Ankara'dadır" hükmü bulunduğu hatırlatılan açıklamada, "İdare Merkezi'nin bazı birimlerinin İstanbul'a taşınması konusu, geçmişte de bankanın gündemine gelmiş ve yetkili organlarda değerlendirilmiştir. Bugün için İdare Merkezimizin İstanbul'a taşınması konusunda, bankamızın almış olduğu bir karar bulunmamaktadır" denildi.
'BU
NİYETİ BİLİYORDUM' Merkez Bankası'nın bu çıkışı, tam bağımsızlık gösterisi olarak yorumlanırken, Merkez Bankası'nın en yetkili ağzı Başkan Durmuş Yılmaz'dan ikinci bir açıklama geldi. Yılmaz, şöyle dedi: "Bana önceden böyle bir niyetten söz edildi. Şimdi hükümetin böyle bir kararı olduğu anlaşılıyor. Modern iletişim teknolojisi gereği borsaların, piyasaların alıcıların yüz yüze gelip işlem yapmaları gerekmiyor. Dolayısıyla fiziksel lokasyon, çok da önemli değil aslında. Bu anlamda Merkez Bankası ya da başka bir birimin İstanbul'da, Ankara'da olması ya da başka bir yerde olması çok da fazla önem arz etmiyor. Ama bunun dışında İstanbul biliyorsunuz bir ticari merkez. Basın orada, mali merkez orada. Merkez Bankası'nın orada olması, belki çok daha iyi olabilir. Merkez Bankası'nın bu anlamda İstanbul'a taşınmasında bence mahzur yok."