Kamu elektrikte rekor kâr etti, özel sektör çarpıldı!
İSO'nun ilk 500 sanayi kuruluşu listesindeki 2005 rakamları, enerji zirvesinin neden yapılması gerektiğini ortaya koydu. Koç, Sabancı, Zorlu ve Akkök Grupları'nın enerji şirketlerinin kârını doğalgaz zammı tüketmiş.
Ankara'da dünkü zirve ile sorunlarına çözüm bulmaya çalışan elektrik üreticilerinin durumunu, İstanbul Sanayi Odası'nın ilk 500 sanayi kurumu listesindeki rakamlar net olarak ortaya koydu. Listede yer alan 10 enerji şirketinden 6'sı zarar açıklarken, bunların çoğunun doğalgazla çalışan elektrik santralleri yani otoprodüktör şirketler olduğu gözlendi. 2004 yılından bu yana doğalgaza gelen yüzde 40 zam nedeniyle elektrik üretmekte zorlanan ve 'üretim yapmamak için fırsat kollayan' özel sektöre karşı İSO'nun 500 büyük listesinde ilk 10' giren tek kamu şirketi olan Elektrik Üretim AŞ ise 2005 yılında kâr rekoru kırdı. İSO'nun kârlılık sıralamasında üçüncü olan EÜAŞ, geçen yıl 465 milyon YTL'lik kâr elde ettiğini açıkladı. EÜAŞ'ın rekor kârının altında yatan neden ise bünyesinde barındırdığı ve elektrik üretim maliyeti 1 sentin altında olan hidroelektrik santraller ile yine doğalgaza göre çok daha düşük maliyetle üretim yapan termik santraller. Bu nedenle oldukça düşük maliyetle üretim yapan EÜAŞ, kârlılıkta da rekora koşabildi. Söz konusu elektrik fiyatlarının içinde kamunun yatırım maliyetlerinin bulunmamasının fiyatı düşük gösterdiği belirtiliyor.
GARANTİLİ
SATAN MUTLU Doğalgazda yaşanan fiyat artışına rağmen kârlılığını kaybetmeyen şirketler de oldu. Bunlardan biri de İSO 500 listesinde 56. sırada yer alan Baymina. Ankara'da yap-işlet santrali bulunan ve alım garantili üretim yapan Baymina, fiyat ne olursa olsun devlet üretilen bu elektriği almak zorunda olduğundan 2005 yılında doğalgazdaki fiyat artışlarına rağmen yılı kârlı kapattı. Şirketin 2005 yılı kârı 37.4 milyon YTL oldu. Geçen yılki gelişmelerden olumsuz etkilenen ve zarar eden enerji şirketleri arasında Zorlu'nun Zorlu Enerjisi, Koç Grubu'nun Entek'i, Sabancı'nın Enerjisa'sı ile geçtiğimiz günlerde üretimini durdurmak zorunda kalan Akkök'lerin şirketi Akenerji de bulunuyor.