Yabancı doları 1.49 YTL'ye indirdi, bize yüksek faiz kaldı
Yabancı yatırımcı mayısta terkettiği piyasalara 2 gündür ilgi göstermeye başladı. Dolar 1.49 YTL'ye gerilerken, borsa % 2 çıktı. Merkez'den faiz artırımı bekleyen yabancı bonoya ise dönüp bakmadı!.
ABD'de faiz artırımı beklentilerinin iyice azalması ve buna bağlı olarak yabancı yatırımcıların Ortadoğu'daki kaos ortamına rağmen gelişen ülkelere kısmen de olsa yönelmesinden Türkiye'de payını aldı. Önceki gün Londra kaynaklı döviz girişinin etkisiyle 1.52 YTL'ye inen dolar dün de 1.49 YTL'ye düştü ve 16 Mayıs'tan bu yana en düşük seviyesini gördü. Faiz yüzde 20'de kalmakta direnirken bu uzmanlarca "Merkez Bankası'ndan faiz artırımı bekleniyor. Bu nedenle bono piyasasında faizler çözülmüyor" şeklinde yorumlandı. Döviz satışı en çok borsaya yaradı. İMKB- 100 endeksi 36 bin 747 puana kadar yükselerek günü 762 puanlık artışla tamamladı. Yüzde 2.1 prim yapan borsanın 2 günlük artışı da yüzde 4'ü buldu.
MEHMET ŞİMŞEK: PARA GİRİŞİ KALICI DEĞİL Londra kaynaklı para girişinin ateşini önceki gün yatırım bankası Merrill Lynch yaktı. Merrill Lynch portföyündeki Türkiye ağırlığını
piyasa seviyesini çekti ve yayınladığı raporda, "Piyasadaki dalgalanmaya verilen politika tepkisi pozitif oldu, türbülansın siyasi ve ekonomik etkilerini sınırladı" denildi. Araştırma notunda, liranın kısa vadede istikrarlı bir seyir izleyecek gibi göründüğünü bildirdi. İşte bu tavsiye üzerine önceki piyasalarda hareket başladı. Dün ise Merrill Lynch'in Ekonomik Araştırmalar Bölümü Başkanı Mehmet Şimşek, CNBCe'ye verdiği demeçte piyasalarda son dönemdeki yabancı girişinin bir trendin başlangıcı sayılmayacağı için kalıcı olmadığını söyledi. Şimşek şöyle konuştu:
MERKEZ BANKASI 0.75 PUAN DAHA FAİZ ARTIRIR "Merkez Bankası'nın yıl sonuna kadar kısa vadeli faiz oranlarını 0,75 puan daha artırabileceğini drüşünüyoruz. Merkez ve hükümet doğru adımlar attı ama yabancı yatırımcıların gelecek 18 aylık döneme ilişkin tedirginlikleri sürüyor. Dünyaki belirsizlik de çok etkili. Siyasi belirsizlikler ve ekonomik yavaşlama nedeniyle Türkiye diğer piyasalardan düşük performans sergileyecektir."