2005'te kârı eriyen 500 büyük dev arasında 60 şirket kârını yüzde 100'ün üzerinde artırdı. Daha küçük gıda, çimento, boya ve ilaç şirketleri kârını katladı.
İstanbul Sanayi Odası'nın açıkladığı Türkiye'nin en büyük 500 sanayi şirketi (İSO 500) 2005'te döviz kurunun baskılanması nedeniyle kârlarını eritirken bu şirketler içinde 60 şirket yüzde 100'ün üzerinde kâr artışı sağlayarak göz doldurdu. Kârını 84 kat artıran Marsa ve 32 kat artıran Unilever'in aynı sektörlerde faaliyet göstermesi dikkat çekti. Kârını en fazla artıranlar arasında Ak ve İdeal, Üstün Gıda ile Kent Gıda'nın bulunması da gıda firmalarının atak yaptığını ortaya koydu. Boya şirketlerinden Marshal kârını 7.5 kat artırırken, Polisan da yüzde 133'lük kâr artışı sağladı.
KÜÇÜK
ŞİRKETLER ATAKTA Kârını en fazla artıran şirketler incelendiğinde 500 büyük içinde daha küçük hacme sahip oldukları ve genellikle yurtiçinde döviz kurunun düşük olması nedeniyle patlayan sektörlerde oldukları görülüyor. Bunlar arasında en ilginç olanları ise konut sektörüne yönelik üretim yapan plastik, boya ve çimento şirketleri. Pimaş Plastik kârını 7 kat artırarak 8.9 milyon YTL'ye çıkarırken Çimko Çimento'nun kâr artışı üç katı aştı. Ege Profil, Yibitaş Lafarge, Betek Boya, Nuh Çimento, Set Çimento, Polisan, Fırat Plastik, Mardin Çimento ve Adana Çimento kârlarını katlayan inşaat sektörüne yönelik faaliyet gösteren şirketler oldu. Merkez Gazete de kârını yüzde 108 artırarak kârını en fazla artıran basın kuruluşu oldu. 163 şirket kârını artırırken 25 şirket de kârdan zarara geçti. 142 şirketin kârı ise düştü. Bu şirketler içinde kârını yüzde 100'ün üzerinde artıranların sayısı 60'ı buldu. 84 şirketin zarar yazdığı devler listesinde 75 şirketin kârı yüzde 50'nin üzerinde düşüş gösterdi.
107 ŞİRKET BORSADA 2004'te 5.1 milyon YTL zarar eden Keskinoğlu Tavukçuluk 2005'te 712 milyon YTL kâra geçmeyi başardı. Zarardan kâra geçenler arasında diğer tavukçuluk şirketleri Şeker Piliç ve Beypi, Alcatel, Lio Yağ, Glaxosmithkline ve Soda Sanayi dikkat çekti. 500 büyük sanayi kuruluşunun üretimden satışlarının yüzde 41'ini oluşturan 107 şirketin İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na kote olduğu görüldü. İlk 10 büyük içinde borsada işlem görenlerin sayısı ise 7 oldu. Türkiye'nin 500 büyük dev şirketinin yarısından fazlasının borsada işlem görümüyor olması İstanbul Borsası'nın derinliğini de sorgulatıyor. Böylece bir yandan büyük şirketlerin çoğunluğunun henüz halka açılmadığı anlaşılırken diğer taraftan halka açık şirketlerin büyük çoğunluğunun Türkiye'nin büyükleri arasında yer almadığı da ortaya çıkıyor.