|
|
|
"Yoksullara verilen sözler tutulsun"
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı Kemal Derviş, gelişmiş ülkelerin oluşturduğu G8 grubu liderlerine, ''yoksullara verilen sözlerin tutulması'' çağrısında bulundu.
Derviş, yarın Rusya'nın St. Petersburg kentinde başlayacak grup zirvesi öncesinde G8 liderlerine gönderdiği yazılı mesajında, İskoçya'da yapılan bundan önceki zirvede verilen sözleri hatırlattı.
İskoçya zirvesinde G8 liderlerinin, ''Afrika, Asya ve dünyanın diğer gelişmekte olan bölgelerindeki aşırı yoksulluğa karşı harekete geçmek, borç
yükü yüksek geliri az ülkelerin ödenemez duruma gelmiş borçlarını silmek, 2010 yılına dek yoksul ülkelere yapılan yardımlara fazladan 50 milyar dolar daha eklemek, Afrika'ya yapılan yardımı iki katına çıkarmak ve hepsinden önemlisi devam eden küresel ticaret müzakerelerini yoksulların yararını gözeten bir anlaşmayla sonuçlandırmak'' gibi, bir dizi vaadde bulunduklarını belirtti.
Derviş, bu vaadlerin yapıldığı toplantıdan sonra geçen bir yıl içinde ise bu sözlerden sadece bir kaç yoksul ülkenin kayda değer bir fayda sağladığını vurguladı.
Derviş, buna örnek olarak, borç silinmesinden yararlanan ülke sayısının azlığını gösterip, 2005 yılında silinen toplam borç miktarının 23 milyar dolar olduğuna ve bunun 14 milyarlık bölümünden sadece Irak'ın yararlandığına dikkati çekti.
YARDIM TUTARLARI PEK PARLAK DEĞİL
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) verilerine göre, 2001-2005 arasındaki 4 yılda resmi kalkınma yardımlarının 52 milyar dolardan 106 milyar dolara çıktığını, bunun ilk bakışta yoksul ülkelere yapılan yardımların 4 yılda iki kat gibi olağanüstü bir artış gösterdiğini düşündürttüğünü belirten Derviş, oysa enflasyon ve ABD Dolarının değer kaybetmesi dikkate alındığında, durumun o kadar parlak olmadığını ifade etti.
Derviş, enflasyon ve dolar değerindeki düşüş hesaba katıldığında, söz konusu dönemde kalkınma yardımlarındaki artışın yaklaşık üçte bir oranında kaldığını belirtti.
KÜRESEL LİDERLERE ''ÖNDERLİK EDİN'' MESAJI
UNDP Başkanı Derviş, küresel bir ticaret anlaşmasına ulaşmak için yürütülen Doha müzakerelerinde anlaşmaya varılamamasının, geçen yılın en büyük hayal kırıklığını oluşturduğunu vurgularken, G8 liderlerinden, yoksul ülkelerin yararına olacak bir küresel ticaret ortamının oluşturulmasında önderlik etmelerini istedi.
PARA YARDIMI TEK ÇÖZÜM DEĞİL
Derviş, kalkınma ve ilerleme konusunda parasal yardımın önemine işaret ederken, bununla birlikte her şeyin çözümünün para olmadığını, kalkınma yardımlarının ancak ''iyi yönetişim ve ekonomi politikaları''sayesinde amacına ulaşabileceğini söyledi.
Derviş, yoksul ülkelere yardım yapılırken, Soğuk Savaş yıllarındaki gibi jeopolitik ve askeri hesaplardan değil, yardım edilen ülkelerin ''gerçek ihtiyaçlarını gözeten ve onlara kendi kalkınma önceliklerini kendilerinin belirlemesine izin veren'' bir anlayışla yapılması gerektiğini de dile getirdi.
Derviş, ''önceki Gleneagles (İskoçya) zirvesi parlak sözler verilerek sona ermişti. Bu sözler St. Petersburg'da tutulmalı. Ancak Dünya yoksullarının hayatında kalıcı iyileştirmeler sağlanması yanında, bizi etkili bir çoğulculuğa yaklaştıracak somut adımlar atıldığı takdirde, bu tür zirvelerin bir anlamı olacaktır'' dedi.
(AA)
|