|
|
Hazan, Çan, Ezan tek nefes
Geçmişe bağlılıklarıyla ilâhiler söylemek için bir araya gelen Ermeni, Musevi, Hıristiyan ve Müslüman koroları, 'Birlikte Yaşamanın Şarkısı' projesinde beraber sahne alacak. Dinlerin kardeşliğini anlatan gruplar, İstanbul'a verdikleri değeri bir kez daha gösterecek.
Yüzyıllardır barış ve huzur içinde sürdürülen yaşamın izleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 'Birlikte Yaşamanın Şarkısı' projesiyle bu akşam Atatürk Kültür Merkezi'nde dinleyicisi ile bir araya geliyor. Ermeni Mafirim Korosu, Hıristiyan Gençlik Korosu, Müslüman Taşkın Savaş Müzik Topluluğu, Ermeni Sevan Şencan Çok Sesli Korosu ve Musevi Los Paşaros Sefaradis Grubu'nun yer alacağı konserin Genel Sanat Yönetmeni Taşkın Savaş. 'Hazan- Çan- Ezan' üçlemesiyle dinlerin geliş sırasına göre eserlerini söyleyecek gruplar din, dil, ırk farkı gözetilmeden yaşamı temsil ettiklerinin altını çiziyorlar. Müzik gruplarını yıllar önce bir araya toplayan, bu konserin de Genel Sanat Yönetmenliği'ni yapan Taşkın Savaş'ın üzerine basarak söylediği "Biz birbirimizi çok seviyoruz," sözleri, hiçbir maddi beklentisi olmayan konserin amacını özetliyor. Kendi adıyla 80'li yıllarda kurduğu müzik topluluğu ile sahnede ilk tasavvuf müziğini yapan Savaş'ın eserleri arasında Fatih Sultan Mehmet'in tek bestelenen şiiri Olur mu, Olmaz mı Düşünüyoruz da yer alıyor. İstanbul Devlet Konservatuarı'nın ilk mezunlarından Savaş'ın müzik topluluğunun gençlerden oluşması ise dikkat çekiyor. Farklı iş kollarındaki 30 kişilik müzik topluluğu için Savaş, "80'li yıllarda şu an benimle birlikte olan gençlerin anne ve babalarıyla çalışıyorduk. Onların yerine çocukları devam ediyor. Onların bu isteği ve yapılan iş bana inanılmaz bir gurur veriyor," diyor.
'VATANIMIZ İÇİN BURADAYIZ' Los Paşaros Sefaradis bundan 650 yıl önce İspanya'dan Osmanlı İmparatorluğu topraklarına göç eden Seferad'ların kurduğu bir müzik grubu. Çoğunluğu hahamlardan oluşuyor. İstanbul'un çeşitli yerlerindeki sinagoglarda görev yapan grubun haham üyeleri 1800'lü yıllarda Edirne'de yaşamış Yahudi bestekârların eserlerini öğrenmek için 1999'da bir araya gelmiş. Grupta diş hekimi, tekstilci, kırtasiyeci olmak üzere 14 kişi var. Üsküdar Belediye Konservatuarı'nda Türk Musikisi eğitimi alan şef Meneham, halen Kadıköy Sinagog'unun hahamlığını yapıyor. Sünnet, dini bayramlar, kızlara isim koyma törenlerinde İbranice ilâhiler söyleyen grubun kaderi 2003 yılında Taşkın Savaş'la tanışmalarıyla yön değiştirmiş. Yüzyıllardır yaşadıkları topraklarda dinlerin kardeşliğini ve bir arada yaşamanın huzurunu anlatan konserler dizisinde yer alan grubun söylediği ilâhiler İbranice 'Allah'a Yakarış'ı simgeliyor. Grup üyeleri, "Burası bizim vatan toprağımız. Burada kardeşlik içinde yaşadığımız herkes görmeli," diyerek mesaj vermeyi de ihmal etmiyor.
ERMENİLERDEN YUNUS EMRE ŞİİRİ Nişan Çalgıcıyan'ın üniversiteli Ermeni gençleri bir araya getirerek oluşturduğu Hıristiyan Gençlik Korosu'nun bu gece için dinleyicilere bir sürprizi var. Çalgıcıyan'ın bestelediği Yunus Emre'nin Allah Yoluna şiirini gönülden söyleyen 10 kişilik ekibin seslendireceği bir başka eser ise Necip Fazıl Kısakürek'in Meryem isimli şiiri. Çalgıcıyan konserle duygularını ise şöyle anlatıyor: "Yurtdışında ortaya vatanımızı konu eden iddiaları konuşmaya bile utanıyoruz. Bu konser bizim gibi yine üç dinin mensuplarını izleyici olarak da bir araya getiriyor. Yan yana oturup, gözyaşları içinde birlikte alkışlıyorlar. Bu büyük devletlere ders olsun."
Necla GÖRGEÇ
|