Zorlu parayı cebine koydu enerji yatırımına 'hava'landı
Denizbank'ın yüzde 75'ini Dexia'ya satan Zorlu Grubu, elektrik üretim ve dağıtım yatırımları için harekete geçti. Zorlu'nun üst düzey yöneticileri, helikopterle Afşin-Elbistan'daki santral ve kömür havzalarını inceledi.
Denizbank'ın yüzde 75'ini, 2.4 milyar dolara Fransız-Belçika ortaklığı bankacılık grubu Dexia'ya satan Zorlu Grubu, Türkiye'nin 'linyit kömürü üssü' olarak nitelendirilen Afşin-Elbistan'a, termik santral yatırımı yapmak üzere helikopterle çıkarma yaptı. Zorlu Grubu'nun üst düzey yöneticileri, Ankara'da bulunan Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdürlüğü'nden, Afşin-Elbistan'a helikopterle yapacakları ziyaret için izin istedi. Genel Müdürlük, Afşin-Elbistan'daki yerel yöneticilere, gerekli hazırlıkların yapılması talimatını verdi.
HELİKOPTERLE
GİTTİLER İstanbul'dan helikopterle Afşin'e giden Zorlu Grubu'nun üst düzey yöneticileri, Afşin-Elbistan'da A ve B termik santralleri ile kömür havzalarında incelemede bulundu. EÜAŞ yetkilileri, Zorlu Grubu'nun yöneticilerine, A ve B termik santralleri ve havzayla ilgili bilgi verdi. Zorlu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, Denizbank'ın satışının ardından yaptığı açıklamada, enerji sektörüne yatırım yapacaklarını duyurmuştu. Türkiye'nin, 8.3 milyar ton düzeyinde linyit rezervi bulunuyor. Taşkömürüyle birlikte rezerv, 9.5- 10 milyar tona ulaşıyor. Kömür ve su gibi yerli kaynakları yıllardır ihmal eden Türkiye, elektrik üretiminde kömür potansiyelinin yalnızca yüzde 30-35'ini kullanıyor. Enerji Bakanlığı, bu kış y a ş a n a n krizle doğalgaza bağımlığın yarattığı büyük tehlikenin görülmesinin de etkisiyle elektrik üretiminde yerli ve yenilenebilir kaynaklara ağırlık vermek istiyor.
ÖZEL SEKTÖR HAZIRLIĞI Bakanlık, bu amaçla Türkiye Kömür İşletmeleri'nin (TKİ) ardından EÜAŞ'ın sahip olduğu kömür havzalarını da termik santral kurmak isteyen özel sektöre açmak için hazırlık yapıyor. EÜAŞ, Türkiye linyit rezervinin yarısına yakın bölümünün bulunduğu Afşin-Elbistan'a, kurulu bulunan A ve B'nin yanı sıra C, D ve E termik santrallerini de yapmayı planlıyor. Bölgedeki kömür havzaları, santral kurma koşuluyla ihale yoluyla özel sektöre devredilecek.