Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, faiz artırım kararının etkisini yakından takip edeceklerini ve gerekirse kura da müdahale edebileceklerini söyledi.
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, son dönemde piyasalardaki dalgalanmada global likidite koşullarının önemine dikkat çekerek, faiz artırım kararının etkisini yakından takip edeceklerini ve gerekirse kura da müdahale edebileceklerini söyledi. Yılmaz, "Uluslararası likidite istikrara kavuştu diyemiyoruz. Biz aldığımız kararın etkilerini yakından izleyeceğiz. Gerekirse kura da müdahale edebiliriz. Biz faiz artırımını istikrarı sağlamak ve beklentileri kontrol altına almak için yaptık" dedi. Yılmaz, faiz oranlarının yükselmesinden sonra yapılacak borçlanmanın 2007 bütçesine gireceğini ve bu yılı fazla etkilemeyeceğini de ifade etti. Yılmaz, "Beklentilerdeki bozulmayı kontrol altına aldığımız ve istikrar sağlandığı sürece faizdeki artışın borç stokuna etkisi fazla olmayacak" dedi. Yılmaz, enflasyonun yıl sonunda yüzde 5'lik nokta hedefin üzerinde kalınacağını söylemenin mümkün olduğunu belirterek, "2007 sonuna doğru enflasyonun yeniden hedeflerle uyumlu hale geleceğini söylemek mümkündür" diye konuştu. İzmir'de para politikaları konulu bir konferansta konuşan Yılmaz, enflasyon hedeflemesi çerçevesinde nokta enflasyon
hedefi belirlediklerini, bant hedefi olmadığını kaydetti. Yılmaz, fiyat istikrarının hiçbir öncelik ve hedef için feda edilemeyeceğini söyledi.
ENFLASYON YÜKSELİR Enflasyonda çok aşama kaydedildiğini ancak henüz fiyat istikrarının sağlanmadığını belirten Yılmaz, "Döviz kuru hareketi nedeniyle enflasyon rakamlarının geçici olarak bir miktar daha yükselmesi mümkün olacaktır. Bunun haziran ayında da etkili olması bekleniyor" dedi. MB Başkanı, 2007 ve 2008 enflasyon hedeflerinin ulaşılabilir olduğunu öngördüklerini, orta ve uzun vadede beklentilerde IMF ve AB'nin iki önemli çıpa olduğunu kaydetti. Merkez Bankası'nın döviz piyasasına iki şekilde müdahale ettiğini söyleyen Yılmaz, "Bunlardan ilki rezerv artırmak için döviz alım ihaleleridir. Alım ihaleleri koşullar oluştuğunda yeniden başlayacaktır. İkincisi ise müdahale. Her müdahalenin koşulları farklıdır" dedi. Program sürdükçe cari açığın risk olma olasılığının azaldığını anlatan Yılmaz, açığın finansmanında kilit nokta olan sıcak para girişinin nisan itibarıyla 17.3 milyar dolara ulaştığını açıkladı.