|
|
Bu adam sizden bizden biri
Mercan Dede, Kushtepe Blues, Burhan Öçal'ın da aralarında bulunduğu belgesellere imza atan Nedim Hazar'ın son çalışması "Özcan Deniz Makyajsız"... 4 Mayıs'ta CNN Türk'te yayınlanacak belgeselde Özcan Deniz'in müziğindeki ve kariyerindeki değişim anlatılıyor. Hazar, "Bir starın, bir fenomenin elle tutulabilir olduğunu göstermeye çalıştım" diyor.
Doğuluyum, siz de takdir edersiniz ki ses güzelliği aileden gelme. Ailede herkesin sesi güzel. Özellikle amcamın. Bir dönemin önemli dengbejlerinden (sanatçı) biriydi amcam Şakiro... Özcan Deniz bu sözlerle başlıyor hayat hikayesini anlatmaya, gelişimini anlatan belgesel filmde. Adı, "Makyajsız..." Bir Gelişimin Öyküsü... Yazan ve yöneten: Nedim Hazar... Hazar, 2004 yılında Mercan Dede'nin belgeselini çekerken tanışmış Deniz'le... Almanya'da yaşayan Hazar, Asmalı Konak'ın fenomen olduğu dönemde Türkiye'ye gelip de Özcan Deniz çılgınlığını duyunca; onun nereden gelip nereye gidiyor oluşuyla çok ilgilenmiş ve belgesele karar vermiş. Konserinde, turnesinde, evinde, çekimde her yerde yanında olup 1.5 senede filmi tamamlamış. "Bu belgesel sadece Özcan Deniz'in aktüel bir portresi değildir, iki bölümlük belgeselin sınırları içinde aynı zamanda Türkiye'nin popüler kültürüne eleştirel bir pencere sunma çabasıdır" diyor Hazar... Filmin kurgusu biraz da Özcan Deniz'in hayranı olan iki insan etrafında gelişiyor. Biri Almanya'nın önde gelen tekstil dağıtım şirketlerinden birinin Türkiye temsilcisi Aslı Saraçoğlu; diğeri Kars-Kağızman'ın ücra bir köyünde yaşayan Hilal Ulusoy... İkisinin de söylediği aynıdır: Bu adam yakışıklı, bu adam bizden... Belgeseli herkesten önce izleme şansına kavuştum ama 'Bu adam neden fenomen' sorusunun cevabını bulamadım açıkçası. Hazar da itiraf ediyor zaten: "Onun karizmasının sırrını ben de çözemedim..." Hazar'ın iki bölümlük belgeselinin ilk bölümü 4 Mayıs akşamı CNN Türk'te yayınlanacak. İkinci bölüm ise 10 Mayıs'ta. Konu hakkında sormak istedikleriniz ise bu röportajda!
* Burhan Öçal, Kushtepe Blues, Mercan Dede ve en son Özcan Deniz belgeseli... Neden Özcan Deniz? Hem Burhan Öçal'ı hem Mercan Dede belgeselini çekerken tanıştım. Benim ilgimi çeken şuydu: Uzun yıllar yurtdışında kaldığım için Türkiye'deki konumunu bilmiyordum. Sadece daha önceleri arabesk söyleyen bir adam var, şimdi başka müzikal arayışlar içinde kısmını biliyorum, o kadar...
* Bu kadar mıydı sizi çeken şey? Özcan'da bir takım değerler var sevdiğim; çalışkan ve çok açık...
* Açık derken? Her türlü düşünceye açık. Dinleyen bir insan ve sanatçı kaprisi yok. Kürt kökenli biri olması da ilgimi çekti.
* Neden? Diğer çalışmalarımda da azınlıklar gündemdedir. Kushtepe Blues'da Romanlar, Burgazada filminde gayrimüslümler... 22 senedir Almanya'da kendim azınlık durumundayım. O anlamda ilgimi çekiyor azınlıklar. Ama Özcan bir Kürt ozanı, Kürt sanatçısı şeklinde çalışmıyor. Mercan Dede albümünde müzikal olarak beni çok açan şeyler söylemişti. Kazancı Bedih'ten bir parça söylemişti, o anda ilgimi çekti. O sıralarda Türkiye'ye yerleşiyordum. O seneler Asmalı Konak diye bir dizinin varlığından haberdar oldum.
* Fenomen olmuş bir dizinin fenomen olmuş aktörü sizi çekti yani... Öyle bir adam gibi davranmadı. Son derece normal bir adamdı; 'ben starım, öyleyim böyleyim' yapmadı. Sonra 'Neredesin Firuze'yi izleyince belgesel projesi kaldı. Çünkü orada onun hayatı anlatılıyordu zaten. Güzel filmdi, etkiledi beni estetik anlamda... Derken Grammy ödüllü İngiliz ekip '1 Giant Leap'in dünya projesinin Türkiye ayağını organize ederken elime verilen listede Özcan'ın da adı vardı. İşe giriştim yeniden...
* İşin özü şu mu: Almanya'dan Türkiye'ye döndüğünüzde Asmalı Konak'ı öğrendiniz, Özcan Deniz'le karşılaşınca, zaman geçirince onun sıradan bir arabeskçi olmadığını keşfettiniz... Kendisi zaten sıradan arabeskçi lafına karşı çıkar! Piyasa sanatçısı olmadığını keşfettim, öyle diyelim.
* Nasıl biri Özcan Deniz; belgeselini çekmeye değer ne buldunuz onda? Hayat hikayesini siz de biliyorsunuz. 11-12 yaşında başlamış müziğe. Anadan doğma müzisyen aslında. Sıfırdan başlayıp en yoksul, en kenar yerlerden başlayıp Türkiye pop piyasasının ortasına gelmiş...
* Peki bu piyasada kalıcı olabilecek biri mi; yoksa yarattığımız sanal şöhretlerden mi Özcan Deniz? O soruyu bence film soruyor. Temel olarak insanların idolleştirilmesine çok karşıyım, o anlamda bir şey diyemem. Bu çalışmanın ardında finansmanı bulabilsem etraflıca yapmak istediğim bir şey var. "Hayatımızın fon müziği". Bunun içine bir sürü şey giriyor; sadece Özcan Deniz gibi başarı öyküleri değil, Sezen Aksu'dan Cem Karaca'ya herkes... Hangi dönem ne dinlendi? Ekonomik kriz döneminde ne dinleniyordu, darbe döneminde ne dinleniyordu? Olayın sosyal backround'uyla ilgili bir çalışma yapmak istiyorum. Özcan Deniz de bu çalışmanın içinde bir parçaydı aslında.
* Hangi dönemi yansıtıyor Özcan Deniz? 90'ların sonu, 2000'lerin ortası...
ŞİRİN SEVER
|