Alışverişlerin güvenli hale getirilmesi ve kart sahtekarlığının önüne geçilmesi amacıyla 1 Nisan 2006 tarihinde itibaren başlatılan ''Çipli Kartlarda Şifre Uygulaması''nda bugüne kadar gelinen noktanın umut verici olduğu bildirildi.
VISA Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Nur Öztin Kurak, kredi kartlarında şifreli ödeme uygulamasına geçildiği 1 Nisan 2006 tarihinden bugüne kadar gelinen noktayı olumlu bulduklarını söyledi.
Kurak, 2001 yılından bu yana çipe geçiş programlarının planlama ve uygulama aşamalarında Türkiye'deki bankalarla
yakın işbirliği içerisinde çalıştıklarını belirterek, ''Çipe ve şifreye geçişte Türkiye'nin öncü bir rol oynamasının nedenlerinden biri bankaların ortak standartları benimseme konusunda erken anlaşmaya varmaları ve şifreye geçiş için belirlenen 1 Nisan 2006 tarihine yönelik net bir program oluşturulmuş olmalarıdır. Her bankanın kendi uygulamalarını belirlenen prensipler doğrultusunda geliştirmesi ve öncesinde pilot uygulamalar gerçekleştirmesi de çok önemliydi'' dedi.
Bugün itibariyle sahada bir milyona yakın EMV uyumlu terminalin bulunduğunu anlatan Kurak, ''Visa kredi kartlarının yüzde 60'ından fazlası çiplidir ve her 4 çipli Visa kartından biri ile şifreli işlem yapılabiliyor. Bu oranın ilerleyen günlerde artacağını öngörüyoruz'' diye konuştu.
Kurak, çipli kartların kullanımı artarken, tüketici ve perakendecilerin de çipli kartlarla gerçekleştirilen ödemelere olan güveninin de arttığına dikkat çekerek, şunları kaydetti:
''Çipli kartlar hem kart sahipleri hem de perakendeciler açısından sahtekarlığı azaltıyor. Ayrıca, imzanın kalkmasıyla işlem süresi ve müşterilerin kuyrukta bekleme süresi de kısalıyor. Türk tüketicisinin şifreyi sevdiğine ve benimsediğine tanık oluyoruz. Kartının şifresini bilen tüketiciler alışverişlerini rahatlıkla şifreleri ile gerçekleştiriyorlar. Henüz şifresini almamış tüketiciler ise bankalarına başvurarak şifrelerini aktif hale getiriyorlar.
Banka tarafından verilen şifrelerini daha kolay hatırlayabilecekleri bir şifre ile değiştirmek isterlerse, çip-pin logosu olan ATM'lerden şifrelerini değiştirebiliyorlar. Bugün geldiğimiz nokta son derece memnuniyet verici.''
Kurak, tüketicilere şifreli alışverişte, şifrelerini, doğum tarihi ve yıldönümü gibi başkaları tarafından kolay tahmin edilecek değerler olmamasına özen göstermeleri uyarısında bulunarak, şifrelerini ezberlemelerini ve yazılı olarak yanlarında taşımamalarını da istedi. Kurak, Visa Türkiye'nin, kart sayıları açısından Avrupa'nın üçüncü büyük pazarı konumunda olduğunu ifade etti.
Visa'nın Türkiye'de gerçekleşen kişisel tüketici harcamalarındaki payının yüzde 10 olduğunu anlatan Kurak, Visa aracılığıyla gerçekleşen yıllık işlem hacminin 32 milyar avronun üzerinde olduğunu, Türkiye'de 2005 Kasım itibariyle 36 milyon adet Visa markalı kart ve bir milyona yakın kabul noktası bulunduğunu da sözlerine ekledi.