'Eğer potansiyel müşterim mutsuzsa, B planım olmalı'
Teknik Yapı'nın patronu Nazmi Durbakayım, "İhracatçı, tekstilci mutsuzsa kime ev satacağız? Tüm proje geliştiricilerinin bir B planı olması lazım. Yoksa herkes birden zarar görür" diyor.
Ankara'da bin konutluk bir proje geliştiriyoruz. Burada da metrekare fiyatları 1000-1200 dolar olacak
Yaşam tarzı ve tesisat uyumlu olmalı. 'Evin uğuru', bu uyumun olduğunu gösterir.
Teknik Yapı'yı bilenler biliyor, ama bilmeyenler de geçtiğimiz yıl Batı Ataşehir'de satışa çıkan Uphill Court projesinin iki ortağından biri olarak tanıdı. Bugüne kadar daha çok şehir içinde, İstanbul'un Anadolu yakası ve özellikle de Bağdat Caddesi bölgesinde konut yapan Teknik Yapı, belki de ilk kez Uphill Court ile alıştığı yerlerin uzağına
düştü; çünkü şehirde arazi yaratmak, eski binayı alıp yenilemek bir noktaya kadar gelip, nihayetinde tıkandı. 1974 yılından beri inşaat sektöründe faaliyet gösteren ve sanayi ve konut olmak üzere 1 milyon 500 bin metrekarelik bina yapan Teknik Yapı'nın Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, yıllarca A ve B+ sosyoekonomik grupları için konut yaptıktan sonra şimdi, bir alt gelir segmentine inmeye hazırlanıyor.
2005'te yaşanan canlılıktan sonra 2006 daha sakin gidiyor. Proje geliştiriciler tedirgin ve bunu dile getirmekten çekinmiyor. Siz de kötümser misiniz?
Ben de iyimser değilim, evet. Bizim işimiz gemi gibidir. Zor hız alır, hemen de duramazsınız. Ekonomide bir sorun olunca hemen işi durduramazsınız yani. Şimdi bakıyorum çevreme, ihracatçı, tekstilci şikayet ediyor hayatından. Benim potansiyel müşterim kim? Bu kesim. Potansiyel müşterim mutlu değilse, demek ki benim bir B planım olmalı. Bizim sektörde son dönemde iş yapanların birçoğu bu durumu düşünmeden üretiyor. Korkuyorum, kötü örnekler yaşanacak diye. Bizim iyi olmamız yetmez, Banker Kastelli gittiğinde bütün piyasayı çökertmişti. Hiçbir otomobil markası yok ki, servis vermeden başarılı olsun. Konut da böyle. Uzun süre bu işi yapmış olan firmalar var. Mevcut projelere bakın. Kaç tanesinin geçmişi var? Kaçı denenmiş? Bu yüzden endişeliyim işte.
KİRANIN İKİ KATI TAKSİT İDEALDİR
Butik projelerde A gelir grubu, Uphill'dei ise B+gelir grubu için konut ürettiniz. Yine böyle mi devam edeceksiniz?
Şimdi Kartal'da kendi arazimizde B+ gelir düzeyi için rezidans ve alışveriş merkezi olan bir proje yapacağız. Bunun için hedef kitlemizi belirledik. Bin 500 - 2 bin dolar maaşlı, genç ve geleceği olan, işinde ilerleyecek bir çalışanı hedefliyoruz. Eşi de çalışıyor olacak. Bu insanlar özledikleri yaşam biçimini Akmerkez'de, Bağdat Caddesi'nde yakalayamaz şimdilik. Ama burada yakalayabilir ve makul bir taksitle ev sahibi olabilir. O kesimde hesap şudur. Bu gelir düzeyindeki çiftler kiranın 2 katına kadar taksit ödemeye hazırdır. Bu bir kriterdir.
Metrekare fiyatları ne olacak?
20 dönüm arazide 60 bin metrekarelik bir proje olacak. Bu projeyi, Kartal'ın Akmerkez'i gibi düşünebiliriz. Altta çarşı, havuz gibi sosyal alanlar. Çarşıya tüm markaları getirmek ekonomik değil. Onun için corner sistemi düşünüyoruz. Üzerinde de 800 konut yapılacak. Toplam 800 konut olacak. Metrekareleri küçültüyoruz bu projede. 85 metrekare brüt alanda işi bitireceğiz. Hedef kitle genç, çalışan ve çocuksuz çiftler. Onlar evde geçirdikleri kısa süreyi de birlikte geçirmek istiyor. Bunun için açık mutfak yapacağız, kadın mutfaktayken, eşini de görebilsin diye. zaten artık metrekareleri küçültmek gerek. Metrekare satış fiyatı da bin doların altında olacak. 2006 sonunda satışa çıkacak bu proje.