Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Kemal Özer, Merkez Bankası'nın, BDDK, Bankalar Birliği ve tüketici örgütlerinin onay vereceği bir kredi kartı faiz formülünün alt yapısını hazırladığını bildirdi.
Özer, kredi kartı faizlerinin belirlenmesinde kanuni olarak tek yetkinin Merkez Bankası'nda olduğunu söyledi.
Birlik olarak tüm uyarılarına karşın faiz oranlarını daha iyi belirleyeceği gerekçesiyle yetkinin Merkez Bankası'na verildiğini ve 3 ayda bir faiz oranı açıklandığını ifade eden Özer, şunları kaydetti:
''Son
olarak kredi kartı faizi 5,75 olarak açıklandı. Öncelikle bu oranın neye göre, hangi kriterlere göre belirlendiğini anlayabilmek mümkün değil. Devletin iç borçlanma faizi 16-17 civarındayken, kredi kartında yıllık faizin yüzde 85'e yaklaşması tamamen mantık dışı. Merkez Bankası yüzde 30-40 arasında faiz açıklasaydı, bankanın oranları daha iyi belirleyeceğine inanacaktık. Ancak kabul edilemez oranlar açıklandı.''
Özer, tüketici kredilerinin yüzde 22,4 düzeyinde olduğu ülkede kart faizlerinin halen çok yüksek açıklandığını belirterek, ''Dünyada tüketici kredileri ve kredi kartı faizleri arasında yüzde 30-40'lık bir oran var. Biz de ise aradaki fark katlarla ifade ediliyor'' dedi.
Tüketici örgütleri olarak faizlerin daha düşük olması gerektiği yolunda talepte bulunduklarını dile getiren Özer, şöyle devam etti: ''Faizler konusunda birkaç gün önce Merkez Bankası başkanlığında bir toplantı düzenlenmiş, burada bazı konular ele alınmıştı.
Biz, faizlerin bir formüle dayandırılarak belirlenmesini önerdik. Önerimizde, kredi kartlarının en yüksek faizinin, devlet iç borçlanma faizinin 2 katından fazla olmaması yolunda bir formülün esas alınabileceğini bildirdik. Böylece arada büyük uçurumlar olmaz.
Sonuçta devlet her zaman farklı oranlarda borçlanıyor. Şimdi Merkez Bankası, BDDK, Bankalar Birliği ve tüketici örgütlerinin onay vereceği bir faiz formülünün alt yapısını hazırlıyor. Mayıs ayı sonuna kadar hazırlamasını bekliyoruz. Buna göre kredi kartı faizleri bir formüle bağlanacak ve bankalar, belirlenecek orana uyacak.''
Özer, formüle göre faizlerin üst sınırının hesaplanacağını, 3 ayda bir Merkez Bankası'nın faiz hesaplamasının beklenmeyeceğini belirterek, ''Formülün herkesi tatmin etmesi bekleniyor. Bugüne kadar hep bankalar korundu, umarım bu kez tüketiciler de hesaba katılarak bir formül belirlenir'' diye konuştu.