'Eti Alüminyum harap çıktı beni aldığıma pişman etti'
Eti Alüminyum'u protestolarla alan Cengiz, "İşçiler bırakmadığı için inceleyemedik, biz almasaydık bu fabrika 6 ay sonra kapanırmış. Böyle harap olduğunu bilseydim 305 milyon doları vermezdim" diyor.
İş hayatına 1977'de liseyi bitirir bitirmez bir yol inşaatı ile başlayan, bugün ise inşaat, enerji, turizm ve madencilik alanlarında 6 bin kişiye iş sağlayan Cengiz Şirketler Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, özellikle Özelleştirme İdaresi'nden aldığı Seydişehir'deki Eti Alüminyum ile gündeme gelmişti. Fabrikayı kapatacağı ve işçi çıkaracağı gerekçesiyle özelleştirme sırasında protestolara uğrayan Cengiz, Seydişehir Eti Alüminyum'un beklediğinden daha çok harap olduğunu, bu yüzden ekstra yapmak zorunda kaldıklarını söyledi. Cengiz 'Biz almasak 6 ay sonra kapanırmış. Bu yüzden bazen aldığıma pişman oluyorum' dediği fabrikada üretimin sürmesi için zorunlu yatırımları hemen yapmış. Bin 500 kişiyi işe alan Cengiz, fabrikanın uluslararası standartlara ulaşması için de uluslararası teknoloji firmaları ile çalışmalara başlamış. Cengiz, şartname gereği ilk 5 yıl içerisinde gerçekleştirilmesi taahhüt edilen 110 milyon dolarlık yatırım miktarına ilk 1-2 yıl içerisinde ulaşacaklarını ulaşacaklarını kaydediyor. Cengiz, sorularımızı şöyle yanıtladı:
* Eti Alüminyum özelleştirildikten sonra ilk iş olarak ne yaptınız? Kamu bünyesinde kalmayı tercih eden kadroların yerine bin 500'e yakın yeni personeli işe aldık. Eskimiş ve ekonomik ömrünü tamamlamakta bulunan tesislerin en son teknoloji ile yenilenmesi için konularında uzman yerli ve yabancı birçok firma ile görüşmelere başladık. Bunun için birçok firmayı yerinde görümek için heyetler halinde seyahatlar yaptık.
BİN 500 KİŞİYİ İŞE ALDI * Ekonomik ömrünü doldurmuş tesisler diyorsunuz. Gerçekten öyle miydi? Beklediğimizden çok daha haraptı. İşçiler bırakmadığı için iyi inceleyemedik; ama bu kadar harap olabileceğini de düşünmüyorduk. Alümina üretiminde yıllardır darboğaz olan kalsinasyon fırınları dökülüyordu. Fırın gövdeleri ve taşıyıcı sistemleri yeniledik. Buharlaştırma ünitelerinin de teknolojisi çok eskiydi. Burayı da en son teknoloji düşey film buharlaştırma üniteleri ile pres tip filtrasyon sistemleri ile yeniliyoruz. Mevcut dökümhane fırınları ile döküm makineleri de eski teknoloji ve ekonomik ömrünü tamamlamış. Piyasanın talep ettiği ürün kalitesini vermekten çok uzak. Bu nedenle dökümhanenin tamamı yenileniyor.
* Hiç mi yeni bir şey yoktu? Doğalgaz 2000 yılından beri Botaş tarafından bölgeye getirilmiş, buna rağmen tesisleri dönüştürmemişler. Biz çalışmalara başladık. Tesislerin tamamı 2006 Nisan başından itibaren doğalgaz ile çalışacak. Ayrıca ülkemizde tek sıcak hadde Seydişehir'de. Bu haddehanenin modernizasyonunu yapıyoruz. Bu sayede 120 bin tonluk hadde kapasitesine ulaşacağız. Konusunda uzman Alman ve Fransız firmaları ile görüşmeler bitti. Tümüyle yenilenecek.