|
|
Karlı dağların dişi komandoları
2 bin 600 metre yükseklikte, -27 derece soğuk havaya rağmen çadırda kalan, çığ tatbikatı yapan kızlar, dağcı olabilmek için erkeklerin bile cesaret edemeyeceği şeyleri yapıyor.
Kimi okulundan izinli geldi, kimi çalıştığı yerden. Dağcılık sporuna gönül verenlerin 1 haftalık dağcılık eğitimi için buluştuğu Erzurum Palandöken'de, doğada hayatta kalmak için mücadele veren genç kızlar, erkeklere taş çıkartıyor. -27 derece soğuk havada çadırda kalan, karlı dağlarda zorlu tırmanışlara katılıp çığda korunma eğitimi alan, çığ anında kar altında metrelerce derinlikte tüneller kazıp hayatta kalmanın yollarını öğrenen kadın dağcı adayları, erkeklerin bile cesaret edemeyeceği şeyleri yapıyor.
FEDERASYON EĞİTİYOR Zor bir spor dalı olarak bilinen ve genelde erkeklerin tercih ettiği dağcılığı kadınların da istediği zaman yapabildiğini ortaya koyan kadın dağcı adayları, sayıları erkeklerden az olsa da aynı şartlarda eğitim alıyorlar. Türkiye Dağcılık Federasyonu'nun 2006 yılı eğitim programı çerçevesinde çeşitli şehirlerden Palandöken Dağı'na gelen 115 dağcı adayı arasında bulunan 24 kadın dağcı, 2 bin 600 metre yükseklikte kurulan çadırlarda zoru başarıyor.
ZORLU YAŞAMI ÖĞRENDİLER 20 profesyonel dağcı, eğitmen eşliğinde tipi ve dondurucu soğuk havaya rağmen zorlu bir eğitime tabi tutulan dağcı adayları, bir hafta boyunca 14 saat teorik, 56 saat de uygulamalı olmak üzere toplam 70 saat ders aldı. Doğa şartlarında hayatta kalmayı öğrenen kadın dağcı adayları, erkeklerle birlikte katıldıkları bir haftalık eğitim programı kapsamında, kar üstünde gaz ocağı yakmayı, sağlıklı tırmanış şekillerini, çığ anında neler yapmaları gerektiğini ve kar altında yaşamı öğrendiler. Dağcılar sırasıyla, beslenme, sıvı alımı, ilk yardım, kazma kullanımı, kazma ile emniyet alma sistemleri, krampon kullanımı, çığ bilgisi, çığ testi, kış koşullarında dağda barınma, kar mağarası yapımı, gerektiğinde kardan ev yapma, donmalara karşı önlem, karda yürüme, iz açma ve çevre ve doğa koruma eğitimi aldı. Eğitim çerçevesinde kar kütleleri oluşturup duvar örme eğitimi alan kadın dağcılar, çığ anında kar altında kalma ya da mahsur kalındığında kar altında yaşamı da kar tünelleri kazarak öğrendi. Ellerindeki küreklerle erkek dağcı adayları ile birlikte kar altından tüneller açan kadın dağcılar, vücut ısısıyla kar altında yaşam pratiği yaptı. Kamp teknik direktörü Ali Şahin, teorik ve uygulamalı dersler verdiklerini söyledi. Dağcılığın sadece tırmanışla bitmediğini belirten Şahin, "En zor doğa şartlarında nasıl davranılacağının bilinmesi hayat kurtarır. Federasyon olarak bizim de amacımız adayları en iyi şekilde hazırlamak", dedi.
Sinan AYDIN ERZURUM
|