800 bin kadına üreme sağlığını öğrettiler
Türkiye'de üreme hakları ve üreme sağlığı konusunda kadınların bilinçlendirilmesi amacıyla Dr. Türkiz Gökgöl tarafından ABD'de kurulan Willows Vakfı 8 yıldır kadınlara danışmanlık hizmeti veriyor.
Willows Foundation'ın (Vakıf) sağlık eğitimi ve hizmetlerinden yararlanma imkanı olmayan kadınlara bilgi vermek, üreme ve hasta hakları konusunda bilinçlendirmek amacıyla 8 yıl önce başladığı Topluma Dayalı Üreme Hakları ve Sağlığı Bilgilendirme, Eğitim ve Sevk Hizmetleri Projesi'nin değerlendirme toplantısı yapıldı. Özellikle Türkiye'nin ihmal edilmiş illerinde yürütülen projeyle, bugüne kadar 30 ilde 800 bin kadın sağlıklı üreme konusunda bilgilendirildi. Çocuk sahibi olmanın en sağlıklı yolu, en sağlıklı gebelik takibi, en sağlıklı doğum konusunda bilgilendirilen kadınlara, "Kendi doğurganlığına sahip çık ve kendin karar ver" mesajı veriliyor. Amerika Birleşik Devletleri'nde 1997 yılında Dr. Türkiz Gökgöl tarafından kurulan olan Willows Foundation'ın amacı başta kadınlar olmak üzere tüm toplumun üreme haklarını öğrenmesi, bu hakları benimsemeleri ve kullanabilmelerini sağlamak. Özellikle sağlık eğitimi ve hizmetlerinden daha az yararlanan bölgelere kadınlara, istedikleri zaman gebe kalma ve gebeliklerini sağlık hizmeti alarak geçirme, bu kararları uygulayabilmek için gerekli bilgiler anlatılıyor.
303 EĞİTMEN ÇALIŞIYOR Sağlık Bakanlığı ile imzalanan protokolle, illerde sağlık hizmet kurumları ile işbirliği çerçevesinde yürütülen çalışmayla, Türkiye'de bugüne kadar 800 bin kadına birebir danışmanlık hizmeti verildi. Adana, Gaziantep, Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa, Van gibi çalışma bölgesi seçilmiş illerde, Willows ofisleri bulunuyor. Bu ofislerde görev alan ilk koordinatörün yönetiminde eğitime tutulan saha görevlileri, kadınların evlerinin tek tek dolaşıp bilgilendiriyor. Her saha eğiticisi, ortalama 2 yıl olan çalışma süresi boyunca yaklaşık 1200 kadına ulaşıyor. Çalışma boyunca her kadın en az 5 kez ziyaret ediliyor. Program 15-49 yaş arası kadınları kapsıyor. Willows Foundation Genel Müdürü Demet Güral, her kadının vücuduna sahip çıkması gerektiğini belirterek, "Kadınlara kendilerinin karar vermesi gerektiğini anlatıyoruz. Bazı konularda iletişim problemi yaşıyorlar. Özellikle doğudaki kadın kendi dilinde derdini anlatamıyor. Çünkü çoğu Türkçe bilmiyor. Bunun için saha çalışanlarımızın Kürtçe, Türkçe hatta Arapça'yı çok iyi bilmelerine dikkat ediyoruz. Şu an 303 kadın eğitimlere devam ediyor. Bu kadınlara da emeklerinin karşılığında ücret ödüyoruz. Böylece onları da motive ediyoruz" diyor.
Pervin METİN-MERKEZ
|