|
|
|
|
|
|
Moğol usulü barbekü baştan çıkarıyor
Suadiye'deki GoMongo Restoran, Moğollar'ın özel mutfağını İstanbul'a getirdi. Asya spesiyaliteleri ile ızgara et ve deniz ürünleri yiyenlere parmak ısırtıyor
Küreselleşme akımı sayesinde, uygar dünyaca yok sayılan kara Afrika dışında kalan herhangi bir ülkenin mutfağı konuya aşina çevrelerce biliniyor, tanınıyor. Daha doğrusu ben öyle sanıyordum. Ta ki Mongolian Barbeque, yani Moğollar'ın ızgara mutfağı adı altında bir restoran zincirinin Avrupa ve Amerika'yı kasıp kavurduğunu duyuncaya dek. Yurtdışında bu restoranlara gidenler, bizim sac kavurmayı andıran bir yöntemle etlerin pişirildiği tuhaf bir restoran tipini tarif etmeye çalışıyorlar; bu konseptte, Moğol savaşçılarının ateşe oturtup kızdırdıkları kalkanlarının içinde etlerini pişirip yemelerinden esinlenildiğini anlatıyorlardı. Bu ise bana hiç mantıklı gelmiyordu. Çünkü şiddetli kılıç darbelerine karşı koyabilecek sertlikte çelik bir kalkanın, ateşte kızdırıldığında, kolayca kesilebilecek yumuşak bir saca dönüşeceğini, dolayısıyla savaşmak için kullanılamayacağını düşünüyor, konsept her neyse, olmadık bir efsaneye dayandırılmaya çalışıldığını tahmin ediyordum.
OLDUKÇA GÜRÜLTÜLÜ Derken bu zincirin son halkasının bize de geldiğini, Anadolu yakasında, Suadiye Oteli'nin karşısında, nispeten yeni tamamlanan sinema, kafe ve restoranların yer aldığı Suadiye Park kompleksinin içinde Londra'daki ünlü Mongolian Barbeque'dan lisanslı bir şubenin açıldığını, adının da GoMongo olduğunu duydum. Geçtiğimiz hafta sonu önceden yer ayırtarak bir arkadaş grubuyla bu tuhaf isimli restoranın yolunu tuttum. Yer ayırtmakta ne kadar isabet ettiğimizi, içeri girdiğimizde fark ettim. Zira restoran tıklım tıklım doluydu ve görülen o ki burası bizden çok önce keşfedilmişti. Restoranın iki yüzeyinin camlı oluşuna parlak zemin ve tavan da eklenince, kalabalık restoranda karşınızdakine söylediklerinizi duyurabilmeniz için avaz avaz bağırmanız gerekiyordu. Menü getirildiğinde, Moğolistan'dan çok tüm Güneydoğu Asya'yı kucaklayan bir füzyon mutfağının ağırlıkta olduğu hemen göze çarpıyordu. Tavuklu Çin mantısından, Endonezya usulü tavuk ya da dana satay'a, Thai karides salatasından, Vietnam usulü tavuk salatasına dek Asya'nın öbür ucundaki belli başlı mutfaklardan örnekler listede yer almaktaydı. Her ne kadar restoran, Moğol usulü barbekü olarak lanse edilen değişik et ve deniz ürünleri ızgaralarından oluşmaktaysa da menüden seçilebilecek daha başka et yemeklerine de yer verilmişti. Ama tabii ki restoranın dayandığı ana yemek konsepti, restorana adını da verdikleri ızgaralardı. Benim tercihim hafif tatlı ekşi ve acımsı soslarla birlikte pişirilmiş dana ve kuzu etleri oldu. Ve sonuç mükemmeldi. Çok daha farklı soslar ve sebzelerle hazırlanmış karides yiyenlerimiz de vardı, hindi ve tavuk karışımını tercih edenler de. Onlar da çok mutlu oldular. GoMongo'nun baştan çıkaran bir özelliği daha var; bu ızgaraları eğer porsiyon olarak ısmarlarsanız, 16 bin 90 YTL ödüyorsunuz. Yok eğer mideniz ve gözünüz bu bir kerelik barbekü macerası ile doymuyorsa, limitsiz versiyonu seçebiliyor, 25 YTL ödeyerek istediğiniz kadar kase alıp doldurabiliyor, her seferinde farklı malzemelerle değişik sonuçlar elde edebiliyorsunuz. Garsonlara sordum. "Limitsiz" seçeneğini tercih edenler çoğunlukla iki kase doldurduktan sonra pes ediyormuş. Bana sadece bir kişinin üç porsiyon yiyebildiğini, o kişiyi de daha sonra görmediğini söylediler. Bundan, söz konusu kişinin yediklerinin ardından çatladığı sonucu çıkar mı, artık orasını bilemiyorum.
SERVİS BAŞARILI Menünün en zayıf yanı, tatlıları. Kremalı çikolata sos ve çikolata parçalı kurabiye eşliğinde, krem brüle de sıcak çikolata pudingli kek de kızarmış dondurma da menünün diğer yemekleri düzeyinde değildi. Ancak kahvelerimizi de yudumladıktan sonra işini iyi bilen garsonların özenli ve ilgili servisinin yanı sıra, iyi bir yemek yemenin mutluluğu ile bu çok farklı restorandan ayrıldık. Bir dahaki gidişimde aynı etlere değişik sebze ve soslarla daha orijinal kreasyonlar hazırlamak niyetindeyim.
Beğendiklerim: Restoranların giderek monotonlaşan yemek anlayışına yepyeni bir soluk getirmiş. Yenen yemeğin miktar ve kalitesine göre fiyatlar makul. Servis de pek sık rastlanmayacak düzeyde, başarılı.
Beğenmediklerim: Restoran dolduğunda içeride büyük bir gürültü oluşuyor. Orta kısımdaki uzun masalar sabit. Dolayısıyla birbirini tanımayan çiftlerin aynı masada yan yana oturmaları gerekiyor. Tatlılar daha iyi olabilir.
Mutfak * * * * Servis * * * * * Ambians * * * GoMongo Suadiye Plaj Yolu Sokak No:18, Suadiye Park Tel: (0216) 410 32 23
Deniz Erbil
|
|
|
|
|
|
|
|
|