Japonya'dan TPM mükemmellik ödülü alan Eti Şirketler Grubu'nun yönetim kurulu 2. başkanı Firuzan Kanatlı, ilerleyen dönemlerde halka arz yapılabileceğini belirtti.
Eskişehir'deki fabrikasıyla, üretim verimliliği alanında dünyanın en prestijli ödülleri arasında sayılan 'TPM Mükemmellik Ödülü'ne layık görülen Eti Şirketler Grubu 2. Başkanı Firuzan Kanatlı, ilerleyen dönemlerde halka arzı düşünebileceklerini söyledi. Bisküvi, çikolata üreticilerinden Eti, aralarında dünya çelik devi Arcelor'un olduğu 100 firma içinde mükemmellik ödülüne layık görüldü. Üç yıl süren üretken bakım yönetimi çalışmaları sonucu yüzde 18 oranında maliyette düşüş yakalayan ve yüzde 25'lik verim artışı sağlayan Eti, Eskişehir fabrikasını bir basın gezisiyle tanıttı. Ödülün verilmesiyle ilgili düzenlenen toplantıda konuşan Firuzan Kanatlı, Türkiye'nin en büyük kek üreticisi olduklarına dikkat çekerek, "Çikolatada istediğimiz yere geldik. Yakın bir tarihte de dünyanın sayılı kek üreticilerinden olacağız. Piyasada pazar payımızı 1-2 puan büyüttük. Bu büyüme ve pazar payı giderek artacak. Şimdilik değil ama ileri dönemde halka arzı düşünebiliriz" dedi.
'500 BİN EURO HARCADIK' TPM hedefiyle üst düzey yöneticiden en alt çalışanlara kadar herkese özgüven duygusu geldiğini dile getiren Kanatlı, "Artık çalışanlarımız işlerini yaparken 'benim fabrikam', 'benim ürünüm' diyerek daha bir azimle çalışıyorlar'' dedi. TPM belgesi doğrultusunda Japonya'dan üst düzey gıda danışmanlarıyla çalıştıkları söyleyen Kanatlı, yeni yapılanma çalışmaları için 500 bin Euro harcadıklarını, bunun karşılığında ise 4 milyon Euro kazanç sağladıklarını dile getirdi. Kanatlı, ayrıca bu ödülün Türkiye'de kendi alanında alınmış ilk ödül olduğuna işaret ederek, "Bu ödül ile işimize olan özgüvenimizi kanıtlamış olduk. 5-6 yılda TPM'de son basamak olan yere geleceğiz'' diye konuştu. Eti Genel Müdürü Basri Akçasoy da ihracatta yoğunluğu Balkan ülkelerinin oluşturduğunu ancak diğer yatırımcıların aksine Rusya, Ukrayna gibi ülkelerde yatırım yapmayı düşünmediklerini belirtti. Akçasoy, "Bu ülkelerin ekonomileri henüz oturmuş değil. O ülkeler de hazır değil, biz de hazır değiliz" dedi.
VERİM YÜZDE 25 ARTTI Akçasoy, üç yıl önce sıfır hata, sıfır kaza, sıfır kusurlu ürün gibi TPM hedefleriyle yola çıktıklarını belirterek bu sürede Eti ailesi olarak mükemmel sonuçlara ulaştıklarını kaydetti. Akçasoy, yaptıkları iyileştime faaliyetleriyle işçi kazalarında yüzde 93, ıskarta ürünlerde yüzde 30 azalma sağladıklarını söyleyerek üretimde de yüzde 25 verim artışı kaydettiklerini belirtti.