Kumaş ve konfeksiyon üretiminde özgün tasarımıyla dünya devlerini peşinden koşturan Türkmen Grubu'nun patronu Atila Türkmen, 'Dünyayı okuyorum, ona göre pozisyon alıyorum' diyor.
Atila Türkmen liderliğindeki Türkmen Holding ve bünyesindeki GAAT, ACT, AT&G ve ATT Concorde, dünyanın en önemli ve en prestijli moda fuarı olan Paris'teki Premiere Vision'a 3 yıldır katılmayı hak eden Türk şirketlerinden birisi. Atila Türkmen'le görüşmek üzere fuardaki standına gittiğimizde Fransız moda devlerinden Et Vouse'nun patronuyla iş görüşmesi yapıyordu. Zaten stand hiç boş kalmıyordu. Bütün odalarda, dünyanın önde gelen markaları, Türkmen'in koleksiyonuna bakıyor, iki yıl sonrası için verecekleri siparişlerin hazırlığınıs yapıyordu. Peki Atila Türkmen bu başarıyı nasıl yakaladı? Neleri bir çoklarından farklı yaptı ki bugün sipariş almakta zorlanmıyor? Şaka değil, bugün Türkiye'den İngiltere'ye yapılan tekstil ve konfeksiyon ihracatının büyük bir kısmını Atila Türkmen tek başına gerçekleştiriyor. 2005'te Türkmen Grubu İngiltere'ye 300 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmiş ve cirosunu da 400 milyon dolara çıkarmış. Wal-Mart bünyesindeki, İngiltere ve İrlanda'da 300'ü aşkın mağazası bulunan ASDA Hipermarketler Zincirinin hazır giyim markası George'un stratejik çözüm ortağı Türkmen Grubu. Atila Türkmen, "Müşteriyi çok iyi anlayıp, taleplere çok hızlı cevap veriyoruz" diyor. Çerkezköy'de 12 milyon metre kumaş üretme kapasitesine sahip fabrikası ATT Concorde'un yanı sıra, Türkmen gerekli gördüğü Mısır, Özbekistan, Bulgaristan ve Meksika'da da üretim yapıyor. Meksika'nın önde gelen kumaş fabrikalarından Corduroy ile ortaklığa giderek koleksiyonları bu ülkede üretip, ABD ve Kanada gibi NAFTA ülkelerine satmaya hazırlanıyor. Yani Türkmen, pazar neredeyse oraya gidiyor, üretiyor, satıyor. Türkmen Grubu, sezonun çok hızlı değiştiğini yıllar önce fark ederek, esnek üretimi sonuna kadar uyguluyor ve müşterilerine çok hızlı koleksiyon yetiştiriyor. Peki ne mi oluyor? Gördüğümüz, her şeye rağmen dimdik ayakta durmayı başaran Türk şirketleri kaliteli ve trend belirleyen koleksiyonlarıyla moda merkezlerinde isimlerinden söz ettirmeye devam ediyor.
ANKARA GÖLGE ETMESİN! Atila Türkmen, "İşler kötü gidiyor diyenler var. Evet Türkiye en pahalı elektriği kullanan ülke oldu. Çin, sadece bizi değil bütün sektörleri kötü etkiliyor. Ben Çin, Bangladeş olmak istemiyorum. Avrupa'nın yanında olmak istiyorum. Dünyanın her yerinde iş yapıyoruz. Ben dünyayı okuyorum, ona göre pozisyon alıyorum. Ankara'dan beklentim yok. Gölge etmesinler yeter" diyor. Sonra öğreniyoruz ki, Türkmen'e fuarda 20'ye yakın Musevi müşterisi 'Hamas'ı' sormuş, Türkmen rahatsız olmuş. Yani siyaset, işadamı istese de istemese de bütün işlerini etkiliyor!