Yasa ile aslında 6 gün tatil yapacağız, istihdam azalır
Koç Holding Perakende Grup Başkanı Ömer Bozer: Hafta sonu bir gün, hafta içi 1.5 gün cirosuna denk gelir. Ayda 6 gün kapalı kalmak da ciroyu yüzde 20 düşürür Metro AG Türkiye Temsilcisi Nurdan Tekeoğlu: Tasarı Metro Grup'u Türkiye yatırımları konusunda ürkütür. İstihdam yüzde 20 düşer.
Büyük mağazaların açılış ve çalışma saatlerini düzenleyen yasa tasarısına ek olarak AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Fatih Arıkan'ın "Hipermarketler haftada bir gün kapalı olsun" önerisi, tepkiyle karşılandı. Koç Holding Perakende ve Turizm Grubu Başkanı Ömer Bozer, hafta sonu cirosunun hafta içinin yüzde 50 üzerinde olduğunu belirterek, "Yani bir gün 1.5 güne tekabül eder. Marketlerin haftada bir gün kapatılması yüzde 20 ciro kaybıdır. Bu da bir süre sonra istihdam kaybına neden olur" dedi. Bozer, "Türkiye'nin böyle bir lüksü yok. Sadece perakendenin değil, hiçbir sektörün yok" diye konuştu. Metro AG Türkiye Temsilcisi Nurdan Tümbek Tekeoğlu da yasa tasarısının çıkması halinde bunun Metro Grup'u ürküteceğini belirtti. Tekeoğlu, büyük mağazaların pazar günü kapatılması ve çalışma saatlerinin kısıtlanması halinde yüzde 25'lik ciro, yüzde 20'lik istihdam kaybının söz konusu olacağını vurguladı.
İKİ AYRI TEKLİF VAR AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Fatih Arıkan'ın, hipermarketlerin haftada 1 gün kapalı olmasını öngören "büyük mağazalara" ilişkin yasa teklifinin Meclis Başkanlığı'na sunulmasının ardından bir taslak da Sanayi Bakanlığı'ndan geldi. Dün Başbakanlığa sevkedilen tasarıya ilişkin olarak Sanayi Bakanı Ali Coşkun, tasarıda çalışma saatleri konusunu her ilin valilerine devrettiklerini söyledi. Arıkan'ın, süpermarket, hipermarket, megamarket, grosmarket adı altında faaliyet gösteren büyük mağazaların, hafta içi 10.00-20.00 saatleri arasında çalışması, haftada 1 gün de kapalı olması yetkisini oda ve belediyelere bırakan tasarısına sektör temsilcilerinden tepkiler sürerken Sanayi Bakanlığı tasarısı Başbakanlığa ulaştı. Taslakla büyük mağazaların, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi belirli kurallar çerçevesinde faaliyette bulunmaları, küçük ve orta ölçekli işletmelere yönelik 'istismar edici' taleplerin önlenmesi, bu kesimin korunması, büyük mağazaların tedarikçi işletmelere yapacakları ödemelerin belirli esaslara bağlanması öngörülüyor. Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Sanayi Bakanı Ali Coşkun, büyük mağazalarla (hipermarketler) ilgili bakanlık tarafından hazırlanan yasa tasarısı taslağı ile AK Partili Arıkan tarafından Meclis başkanlığına sunulan yasa teklifinin, TBMM'nin ilgili komisyonunda birleşebileceğini söyledi. Coşkun, hipermarketlerin kapanma saatleri konusunda ise tasarı yasalaşırsa her ilin ve her bölgenin durumuna göre valiliklerin karar vereceğini belirtti. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yüksek İstişare Kurulu Toplantısı'na katılmak için birlik merkezine gelen Coşkun, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, söz konusu yasa tasarısını Meclis gündeminden çektiklerine ilişkin basında haberler yer aldığını sorması üzerine Bakan Coşkun, hipermarket, süpermarket olarak adlandırılan büyük mağazaların şimdiye kadar mevzuatta bulunan boşluklar nedeniyle kontrolsüz şekilde kurulduklarını söyledi. Coşkun, bu konuda ufak tefek yanlışlıklar yapıldığını, bunları düzeltmek ve mevzuattaki boşluğu doldurmak açısından söz konusu yasayı meclise sevk ettiklerini kaydetti. Bir gazetecinin, "yani diğer teklif bu durumda çekilecek mi?'' diye sorması üzerine Bakan Coşkun, "komisyonda birleşebilir. Dolayısı ile hükümetten geçip, Meclis'e indiğinde değerlendirilir'' dedi.