Avrupa Birliği'nde artan nükleer karşıtlığı, yetkilileri enerji üretiminde yeni arayışlara yönlendirdi. Ülkeler santrallerini peş peşe kapatma kararı alıyor.
Dünyaüzerinde 32 ülke nükleer enerji kullanıyor. Halen faaliyette olan 443 nükleer santralde toplam 370 bin megawatt elektrik enerjisi üretiliyor. Bu rakam toplam dünya elektrik enerji üretiminin yüzde 18'ine eşit. Ancak nükleer ile ilgili endişeler ülkelerin bu teknolojiye olan taleplerinin giderek azalmasına neden oluyor. Nükleer taraftarları teknolojinin çevre dostu ve ekonomik olduğunu savunarak başka enerji kaynağına yönelmenin gereksiz olduğunu düşünüyor. Nükleer karşıtları ise radyoaktif atıklar ve Çernobil benzeri kaza ihtimalini gerekçe göstererek teknolojiden uzak durulmasını istiyor. Devlet adamları ise ortada kalmış durumda.
AB YOL AYRIMINDA Bu kararsız tutumu Avrupa Birliği'nde de (AB) görmek mümkün. Yedi AB ülkesi, Danimarka, Yunanistan, İrlanda, İtalya, Lüksemburg, Avusturya ve Portekiz enerji üretimleri için nükleer teknolojiyi kullanmıyor. İspanya 1984'te aldığı kararla nükleer enerji kullanımını kademeli olarak durdurma kararı aldı. İngiltere ise son 20 yılda yeni santral inşa etmedi. Almanya 1998'de aldığı kararla önümüzdeki 20 yıl içerisinde nükleer santrallerini kapatacağını duyurdu. Belçika'da aynı Almanya gibi nükleerden ayrılma planları yapıyor. Bu ülkelerin hepsi kamuoyundan gelen olumsuz tepkiler yüzünden nükleerden uzaklaşma kararı aldı. AB bünyesinde en farklı tutumu ise İtalya ve Fransa sergiliyor. İtalya elindeki dört adet nükleer santrali 1986'da Çernobil'de yaşanan felaketin ardından kapama kararı aldı.
İTALYA KARANLIKTA KALDI Ancak ülke nükleer santrallerinin kapanmasıyla oluşan enerji açığını zamanında kapatamayınca 2002 yılında tarihinin en zorlu enerji kriziyle karşı karşıya kaldı. İtalyanlar şu sıralar elektrik ihtiyaçlarının yüzde 85'ini dışarıdan alıyor. İtalya'ya elektrik satan ülkelerin başında ise Fransa geliyor. Fransa doğrudan İtalya'ya sınırı olmasına rağmen nükleer enerji konusunda tamamen farklı bir strateji güdüyor. Ülke elektrik ihtiyacının yüzde 78'ini nükleer santrallerden elde ediyor. Uzmanlar AB içerisindeki bu farklılığın normal olduğunu, zira her ülkenin enerji elde etme konusunda kendi stratejisini kendi şartlarını göz önünde bulundurarak belirlemesi gerektiğine dikkat çekiyor.