İş Bankası'nın brüt kârı 2.7 milyar YTL'ye, net kârı ise 956 milyon YTL'ye ulaştı. Bankanın 2005'te aktif büyüklüğü 46, özkaynakları 7 milyar doları aştı.
İş Bankası, 2005 yılı için 956 milyon YTL net kâr açıkladı. İş Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre, istikrarlı büyüme ivmesini 2005 yılında da koruyan İş Bankası, aktif büyüklüğünü 63 milyar 712 milyon, brüt kârını 2 milyar 749 milyon, vergi ve diğer karşılıklar sonrasındaki net kârını 956 milyon YTL'ye yükseltti. İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, bankanın 2005 yılındaki finansal performansına ilişkin yaptığı değerlendirmede, İş Bankası'nın yüksek kârlılıkla birlikte istikrarlı büyümesini 2005 yılında da sürdürdüğünü bildirdi. İş Bankası'nın 4 yıl içinde dolar bazında 4 kat artan aktif toplamını 46,4 milyar dolar seviyesine çıkardığını belirten Özince, aktiflerdeki büyümenin önemli bir bölümünün YTL bazlı yaygın tabanlı bireysel ve küçük işletme kredilerinden oluşan kredi portföyünde gerçekleştiğini kaydetti.
İŞTİRAK SATIŞ KÂRI ARTTI Özince'nın değerlendirmesine göre, İş Bankası'nın bilançosunu değişen koşullara uygun olarak yeniden yapılandırma süreci 2005 yılında da sürdü. Bu çerçevede yıl içinde Petrol Ofisi A.Ş. ve İzmir Demir Çelik A.Ş.'deki iştirak paylarının satışı gerçekleştirilerek faiz getirili aktiflerin toplam aktifler içinde 2004 yılında yüzde 77 seviyesinde olan payı, 2005 sonu itibarıyla yüzde 85 seviyesine yükseltildi. Mevduat kaynağı yüzde 54'lük bir artışla 37,4 milyar YTL'ye ulaştı. Türk Lirası mevduat toplamındaki artış oranı yüzde 91 düzeyinde gerçekleşti. Ersin Özince, 2005 yılında net faiz gelirlerini yüzde 23, net komisyon gelirlerini yüzde 26 oranında artırmayı başararak, bir yandan gelir kalemlerindeki kaliteyi yükseltirken, kârlılıklarını da istikrarlı bir biçimde sürdürdüklerini vurgulayarak, "Zaman zaman rekabete dayalı olumsuz bir kısım unsurların sektörde etkin olduğu 2005 yılında net kârımızı yüzde 50 nispetinde büyütebilmiş olmamız, başarımızın en temel ve en sağlıklı göstergesidir'' dedi.
KREDİ NOTU GÖSTERGE 2005'in, finansal performanslarının yüksekliğinin yanında kurumsal yönetimdeki başarılarının da vurgulandığı müstesna bir yıl olduğunu belirten Özince, İş Bankası'nın uluslararası bir derecelendirme kurumundan sektörde kurumsal yönetim derecesi alan ilk banka ve şirket olduğunu anımsattı. Söz konusu değerlendirmede İş Bankası'na 10 üzerinden 9 seviyesinde "Çok İyi'' notu verildiğine işaret eden Özince, şöyle devam etti: "Geçtiğimiz yıla Doğu Avrupa ve Ortadoğu'yu içine alan coğrafyanın en büyük ana sermaye büyüklüğüne sahip bankası unvanı ile giren İş Bankası, 20 milyar dolara yakın piyasa değeriyle ülkemizin en değerli şirketi olma vasfını da sürdürdü. Çokuluslu birçok dünya şirketinden daha büyük bir piyasa değerine ulaşan İş Bankası, kolektif sermaye yapısı, 7 milyar doları aşan özkaynağı ve yüzde 25'i aşkın sermaye yeterlilik oranı ile Türk sermayesinin gücünün sembolü olmanın haklı gururunu taşıyor ve yaşıyor.''