Bakan Şener'in başkanlığında toplanan ESDK'da tavukçular kurtuluş formüllerini sundu. Sektör vergide erteleme ve tazminat istedi 20 milyon tavuğun itlaf edilmesi istenen zirvede, 'teknik bir heyet' kurularak taleplerin mali boyutlarının ortaya çıkarılmasına karar verildi.
Kuş gribi nedeniyle krize giren tavukçuluk sektörünün sorunlarını çözmek için tek gündem maddesi ile toplanan Ekonomik Sorunları Değerlendirme Kurulu (ESDK) toplantısında, sektör temsilcileri tahribatın boyutlarını anlattı ve isteklerini sundu. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener Başkanlığı'nda toplanan ESDK'da sektörün isteklerinin ekonomik boyutlarının tespit edilmesi için bir 'teknik heyet' oluşturulması kararı çıktı. Toplantının bitiminde açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Şener, sektör temsilcilerinin tek tek dinlediğini belirterek, sunulan öneri paketini Hazine Müsteşarlığı, Devlet Planlama Teşkilatı, Maliye Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'yla Ziraat Bankası'ndan uzmanların katılımıyla oluşturulacak teknik komitede inceleneceğini ifade etti.
TAVUK KRİZİ ZİRVESİ 3 SAAT SÜRDÜ Üreticilerin bütün taleplerinin karşılanabileceği gibi bir kanaate ulaşmamak gerektiğini belirten Şener, teknik komitenin şekillendireceği önerilerin Bakanlar Kurulu'nda karara bağlanacağını açıkladı. Teknik Komite'nin pazartesi gününden itibaren çalışmalarına başlayacağı öğrenildi. Yaklaşık 2.5-3 saat süren toplantının ardından konuşan Şener, "Tarım Bakanlığımız'ın Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkında Kararda değişiklik yapılmasına dair bir karar taslağı hazırlığı var. Bu hazırlıkta özellikle çıkma tavukların itlafı ile ilgili destek verilmesi ve gerekli çalışmaların yapılması öngörülmektedir" dedi.
ÇIKMA TAVUKLAR İTLAF EDİLECEK Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından çıkma tavukların itlaf edilmesi ile ilgili Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkındaki Karar'da değişiklik yapılmasına ilişkin bir taslak hazırladığına işaret eden Şener, ''bu safhada bu çıkma tavukların itlafı ile ilgili Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın önerisinin yerine getirilmesi gerektiği kanaati bizde de hasıl olmuştur'' dedi. Bu taslağın Bakanlar Kurulu'na sunulduğu zaman karara bağlanacağını belirten Şener, bu konunun ekonomik boyutlarının çok boyutlu olduğunu, sadece bir bakanlığı değil pek çok bakanlığı ilgilendirdiğini söyledi. Sektörde yüzde 50 daralma olduğuna ilişkin sorular üzerine ise Şener, "Sektörün 3 milyar dolarlık bir hacmi var. Yüzde 50'lik talep daralması ile bu yarıya iner gibi bir maliyet hesaplaması olmaz. Hesapların her bir boyutunun değerlendirilmesi farklıdır. Maliyet hesapları farklı niteliklere göre ortaya çıkacak bir husustur. Ancak bildiğiniz gibi Türkiye açısından önemli bir sektördür. Burada alınması önerilen, öngörülen değişik tedbir talepleri var. Bunların hangisinin, hangi oranda karşılanacağı veya karşılanmayacağı veya bunların herbirinin maliyetinin ne olacağı ayrı bir değerlendirmeyi gerektiriyor" dedi.