Türkiye Kamu-Sen'e göre, yeni vergi indirimi memuru vuruyor. Gelir Vergisi dilimlerindeki değişiklik, sözleşmeli memur maaşlarında yüzde 1'lik kayba neden oluyor.
Türkiye Kamu-Sen'in araştırmasına göre, 2006 Ocak ayında bin 409 YTL maaş alan sözleşmeli bir mühendisin maaşı, vergi dilimindeki değişiklik yüzünden, yüzde 0.93 gerileyerek, Aralık ayında 2004 yılı seviyesine düşüyor.
Bir önceki, yıla oranla maaşı yüzde 8.55 artacak olan sözleşmeli memurun ödeyeceği verginin yüzde 12.6 oranında artması, verilen zammı da vergi olarak devletin kasasına geri koyuyor. Ocak ayında net bin 409 YTL maaş alan sözleşmeli bir mühendis, Mayıs ayında yüzde 20'lik vergi dilimi kapsamına girmeye başlıyor. Bu nedenle
eline geçen maaş bin 341 YTL'ye sözleşmeli mühendis, 1 sonraki ay maaşının tamamı yüzde 20'lik dilim içine girdiğinden bin 326 maaş alabiliyor.
Temmuz ayında maaş artışından yararlanan mühendisin alacağı zam da vergi diliminin neden olduğu azalmayı telafi edemiyor. Zamanla birlikte yüzde 20'lik dilim içinde bin 386 YTL maaş almaya başlayan mühendisin gelir kaybı yüzde 27'lik dilimin başlamasıyla birlikte artarak devam ediyor. Ekim maaşının bir bölümü yüzde 27'lik dilim kapsamına giren mühendis bu ayda bin 315 YTL maaş alırken, maaşının tamamının yüzde 27'lik dilim kapsamına girdiği sonraki aylarda ise bin 264 YTL maaş alabiliyor.
Daha önceki düzenlemede yüzde 25 olan üçüncü vergi diliminin son düzenlemeyle yüzde 27'ye çıkartılması bir önceki yıla oranla maaşta gerilemeye neden oluyor. Böylece sözleşmeli mühendisin Ocak ayında bin 409 YTL olarak almaya başladığı maaş, yıl sonunda bin 264 YTL'ye düşüyor. Bu memur 200 yılında bir önceki yıla göre 470.12 YTL daha fazla vergi ödeyecek. Yıl içinde ödediği toplam vergi miktarı da 4 bin 199.12 YTL'ye ulaşacak.
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, "Hükümet Kurumlar Vergisi'nde yapılan yüzde 10'luk düzenleme bedelini gelir düzeyi daha düşük, ücretli çalışanlarından karşılama yolunu seçiyor. Bir ülkede gelir dağılımındaki adaletin sağlanması vergi politikalarında adaletin sağlanmasıyla mümkündür. Vergi politikaları adaletli olmalıdır" dedi.