|
|
Doğalgazda yüzde 65 Rusya'ya bağlıyız
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, doğalgazda herhangi kesinti anında kaynak çeşitliliği olduğunu,Türkiye'nin tek bir ülkeye bağımlı olmadığını söyledi.
Bakan Güler, bakanlığında 2006 doğalgaz dağıtım programı ve firmaların karşılaştığı sorunların ele alındığı toplantı öncesinde, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
''Herhangi bir kesinti olması durumunda, Türkiye'nin kaç gün yetecek doğalgazı olduğunun'' sorulması üzerine, herhangi kesinti anında Türkiye'de kaynak çeşitliliği olduğunu, tek bir ülkeye bağımlı olunmadığını
belirtti.
Bu arada Türkiye'nin Rusya'ya yüzde 65 bağlı olduğuna işaret eden Güler, şunları söyledi:
''Bu rakam büyük rakam ancak Rusya'ya tek hatla bağlı değiliz. Hem Mavi Akım var hem batıdan gelen hatlar var, hem İran'dan gelen bir hatvar. Onun dışında LNG tankerleriyle Nijerya'dan ve Cezayir'den gaz alıyoruz. Bu yılın sonunda Azerbaycan'dan gelen hattı devreye alacağız, o da önemli bir kaynak oluşturacak. Bunları düşündüğümüz zaman, günlük sıkıntı hesabı çok anlamlı olmuyor. Hepsinin başına bir şey gelmesi lazım. Bu da zayıf ihtimal. Hatlardan birinde veya ikisinde problem olduğu takdirde, devre koyacak başka imkanlarımız var''.
SİLİVRİ VE TUZGÖLÜ ALTINDAKİ YER ALTI DEPOLARI
Bakan Güler, bir başka soruya karşılık, yoğun bir yatırım faaliyeti içinde bulunduklarına dikkati çekerken, özellikle Silivri'deki yer altı deposunu süratli şekilde bitirmeye çalıştıklarını bildirdi. Bu yılın ortasında, haziran ayı sonunda söz konusu tesisi devreye almayı planladıklarını anlatan Güler, bunun hacminin 1.6 milyar metreküp olduğunu kaydetti.
Onun dışında Tuz gölünün altında bir depo planladıklarını, bunun da mühendislik ihalesi için değerlendirme teklifler aldıklarını belirten Güler, ''projelendikten sonra bunun inşaatına başlıyacağız. Bu da, Dünya Bankası kredisiyle yürüyen bir projedir. Hacmi de 1'er milyar metreküplük birimler halinde, toplam yaklaşık 5 milyar metreküptür. Bu projeyi de süratle devreye almayı düşünüyoruz'' diye konuştu.
ALİAĞA'DAKİ LNG TERMİNALİ
Söz konusu iki projenin, en azından hem ihtiyacı karşılayacağını hem de olası kesintilerde, beklenmedik olaylarda kendileri için rezervkaynak olacağına dikkati çeken Güler, bu iki proje için hayli çalıştıklarını bildirdi. Güler ayrıca, Marmara LNG terminaline ek olarak, Aliağa'daki doğalgaz LNG terminalini de kullanmayı düşündüklerini ifade etti. Aliağa'daki terminal için Botaş'ın çalışmalarını şekillendirdiğinianlatan Güler, ''LNG gemilerinin sayılarını tespit ettik, bunu oraya yönlendireceğiz. Tabii bunun için, EPDK'nın ayrı bir lisans vermesi lazım, o noktada görüşmelerimiz sürüyor'' dedi.
|