|
|
|
|
|
|
İlk belirtiler öksürük, yüksek ateş ve ağrı
Tavuk etinin yenerek bulaşma riski yok. Çünkü 70-80 derecede yarım saat pişirilince mikroplar ölüyor.
İstanbul İstanbul Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Viroloji ve Temel İmmünoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selim Badur, kuş gribinin en fazla bir hafta içinde belirti verdiğini söyledi. Badur Doğubayazıt'taki olay için, "Kesinlikle tavuk, hindi eti ve yumurta yemekle bulaşmaz. Griple ilgisi olmayan yanlış mesaj veriyor" diye konuştu. Prof. Badur, kuş gribinin insana nasıl bulaşabileceği konusunda da şu bilgiyi veriyor: "Kuş gribi, insanlarla hayvanların birlikte bulunduğu yerlerde, yakın temasla bulaşıyor. Göçmen kuşların taşıdığı bir virüs bu. Bazıları hastalık yapar, bazıları yapmaz. Göçmen kuşlar, virüsü su içmek için durdukları yerlerde başka hayvanlara da bulaştırabiliyorlar." Uludağ Üniversitesi'- nden Prof. Dr. Reşit Mıstık ise kuş gribinin insanlardaki belirtilerinin ani başlayan yüksek ateş, burun tıkanıklığı ve akıntısı, eklem ve kas ağrısı, şiddetli yorgunluk olduğunu söyledi. Grip belirtilerine ek olarak solunum güçlüğü de ortaya çıkabiliyor. Prof. Mıstık, "Hastalıkta trombosit sayısı 20 binin altına düşerse kanama da olabilir. Ayrıca tavuk eti 70-80 derecede yarım saat pişirildiğinde içindeki mikroplar ölür. Bu şekilde hastalığın bulaşması olası değil" diye konuştu.
Özlem YILMAZ- MERKEZ
|
|
|
|
|
|
|
|
|