Datça'nın nadir çiçekleri tehlikede
Doğal Hayatı Koruma Derneği Datça'nın nadir bitki türlerinin yok olması tehlikesine dikkat çekmek için hazırladığı 2006 takviminde 12 özel çiçeğin fotoğrafını kullandı.
Datça ve Bozburun Yarımadaları'ndaki bitkiler turizm amaçlı yapılaşma, yerleşim alanlarının genişlemesi ve yol yapımı nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya... Doğal Hayatı Koruma Derneği de 2006 takvimiyle bu tehlikeye dikkat çekiyor. Datça'nın zengin doğal ve tarihi mirasının daha iyi tanıtılması ve korunması amacıyla hazırlanan takvimde, Datça çevresine ve Türkiye'ye ait 12 nadir tür seçildi. Takvimde bu türler hakkında tanıtıcı bilgiler ve koruma önerileri de yer alıyor. Bitkiler, takvimde çiçeklendiği aylara göre yerleştirilmiş: Kum çiğdemi, misk sümbülü, pervane çiçekli siklamen, yılan yastığı, ters lale, mavi süsen, adam orkidesi, yabani çalı keteni, Muğla çakşır otu, Marmaris yılan yastığı, ada soğanı, kış nergisi... Takvimde yer alan Muğla çakşır otu, yalnızca bu bölgede yetişiyor. (Latincesi Ferulago mughlae...) Bu türün koruma altına alınması doğal mirasın korunması adına çok büyük önem taşıyor. Yabani çalı ketenini de Muğla dışında yetişmeyen bitkiler arasında... (Latincesi Linum arboreum...) Bu bitki türlerinin korunması doğal miras açısından önem taşıyor. Takvim Datça Valiliği, Datça Belediyesi, DHKD ve İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi işbirliğiyle hazırlandı.
BU BÖLGE ÖZEL KORUMA ALTINDA Marmaris'ten batıya doğru, Akdeniz ile Ege Denizi arasında yaklaşık 100 km uzananan Datça, Muğla'nın ve Türkiye'nin en güzel turizm merkezlerinden biri. Bir yüzü Akdeniz'e, diğer yüzü Ege Denizi'ne bakan, üç yanı denizle çevrili Datça Yarımadası, yalnız Türkiye'nin değil Avrupa'nın en görkemli kıyıları arasında yer alır. Akdeniz ikliminin etkisi altındaki Datça Yarımadası geniş maki ve kızılçam ormanlarına, sığla ağacı ve Datça Hurması gibi Türkiye'nin çok nadir ağaç türlerine ve nadir bitki türleriyle kumul bitki örtüsüne ev sahipliği yaptığı için Özel Çevre Koruma Alanı ve Doğal SİT Alanı olarak koruma altına alındı. Derneğin hazırladığı 2006 takvimi de Datça'nın zengin doğal ve tarihi mirasının daha iyi tanıtılıp korunması amacını taşıyor.
|