Kruger: Ekonomi iyi gidiyor ancak cari açığa dikkat
Uluslararası Para Fonu (IMF) Birinci Başkan Yardımcısı Anne Krueger, Türk ekonomisinin iyi yönde performans göstermeyi sürdürdüğünü, ancak ekonominin önündeki en büyük sorun olmaya devam eden cari açığın beklendiği gibi istikrara kavuşmaması durumunda Türk hükümetinin, mali kemer sıkma önlemlerinin de dahil olduğu politikalar benimsemesinin gerekeceğini belirtti.
IMF'nin yazılı açıklamasına göre, IMF'nin karar makamı olan İcra Direktörleri Kurulu yaptığı toplantıda, Türkiye'nin yeni stand-by düzenlemesinin birinci ve ikinci gözden
geçirme dönemlerinin sona erdirilmesini ve bu çerçevede Türkiye için toplam 1.58 milyar dolarlık iki kredi diliminin hemen serbest bırakılmasını kararlaştırdı.
Toplantıda ayrıca, Türkiye'nin, bankacılık ve sosyal güvenlik reformu yasasının TBMM'den geçmesine yönelik haziran sonu performans kriterlerinin ve konsolide kamu sektörünun faiz dışı dengesine ve para tabanına dair eylül sonu performans kriterlerinin uygulanmaması yönündeki istekleri, İcra Direktörleri Kurulu'nca kabul edildi.
IMF Birinci Başkan Yardımcısı Krueger, toplantının ardından yaptığı açıklamada, ''Türk ekonomisi, iyi performans göstermeye devam ediyor. Program beklentileri çerçevesinde büyüme oranı yumuşadı, enflasyon tek haneli rakamlarda seyrediyor ve kamu borcu yükü düzenli olarak azalıyor. Hükümetin makroekonomik politikaları dikkatli şekilde uygulaması, bu gelişmelerin elde edilmesinde kilit rol oynadı.
Ekonomik görünümün önündeki en büyük sınav, petrol fiyatlarındaki artış ve Türk lirasındaki yükselişten dolayı genişleyen cari acık'' dedi.
Krueger, ''güçlü bir 2006 bütçesi, para politikasının aşamalı olarak yumuşatılması ve döviz rezervlerinin artırılması gibi cari açıktaki gelişmelere karşı yetkililerce alınan önlemler, uygun oldu. Dış görünümdeki belirsizlikler göz önüne alındığında, uygulanacak mali politikalar, GSMH'nin yüzde 6.5'u olarak belirlenen faiz dışı bütçe fazlası hedefine ulaşılmasına uygun olmalı ve beklenenden fazla sağlanan gelirler tasarruf edilmeli. Cari açığın beklendiği gibi istikrara kavuşmaması durumunda, Hükümetin, mali kemer sıkma önlemlerinin de dahil olduğu politikalarla buna yanıt vermesi gerekecek'' diye konuştu. SOSYAL GÜVENLİK AÇIĞINA DİKKAT
Uluslararası Para Fonu (IMF) Birinci Başkan Yardımcısı Anne Krueger, Türkiye'nin ekonomik büyümesinin sürdürülmesi ve zayıflıkların azaltılması için, artan sosyal güvenlik açığının kontrol altına alınmasının kilit önem taşıdığını söyledi.
Krueger, IMF İcra Direktörleri Kurulu'nun Türkiye toplantısının ardından yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti: ''Makroekonomik politikaları destekleyecek olan Türk hükümetinin yapısal reform gündeminin, ekonomik büyümenin sürdürülmesine ve zayıflıkların azaltılmasına katkıda bulunması bekleniyor. Bu çerçevede, artan sosyal güvenlik açıklarının kontrol altına alınması kilit önem taşıyacak. Kısa vadede önceliklerin, artan sağlık harcamaları meselesinin karşılanmasına ve sosyal güvenlik +gelirlerinin toplanmasının güçlendirilmesine yönelik üzerinde anlaşılan çerçevenin tamamen uygulanmasına verilmesi gerekiyor. Sosyal güvenlik sisteminin uzun donemde sürdürülebilirliğinin sağlanması, emeklilik sisteminde temel değişiklikler gerektiriyor. Bu konudaki gecikmeler talihsiz olmakla birlikte, yetkililerin sosyal güvenlik reformlarının hızlandırılması yönündeki kararlılığı, tarafımızca memnuniyetle karşılandı.''
Anne Krueger, hem gelir vergisinde, hem de kurumlar vergisinde yapılan yapısal ilerlemelerin takdire değer olduğunu, ancak vergi idaresinin güçlendirilmesinde daha fazla çabaya gerek bulunduğunu kaydetti.
IMF Birinci Başkan Yardımcısı Krueger, finans sektörü alanında da, bankaların denetiminde düzenli ilerleme sağlanırken, devlet bankalarının özelleştirilmesine hız gerilmesinin gereğine işaret etti.
Krueger, şöyle dedi: ''Gelecek yılın daha zorlu enflasyon görünümü göz önüne alındığında, Merkez Bankası'nın faiz oranı indirimlerine ihtiyatla yaklaşması uygundur. Bu çerçevede, Merkez Bankası'nın, resmen enflasyon hedefleme sistemini benimsemesi memnuniyetle karşılandı. Merkez Bankası, ayrıca esnek döviz kuru ilkesine tamamen bağlı kalmayı sürdürürken, Uluslararası rezervlerinin genişletilmesi yönünde olumlu piyasa koşullarından yararlanmayı sürdürmeli.''
Anne Krueger, hükümetin, gözden geçirilen programı tamamen uygulama yönündeki kararlılığını memnuniyetle karşılandığını belirterek, şunları kaydetti:
''Bu durumun, Türkiye'nin mevcut iyi ekonomik performansının sürdürülmesine yardım etmesi bekleniyor. Ancak Türkiye'nin hala yüksek olan kamu borcu ve borçların nispeten Kısa vadeli olduğu göz önüne alındığında, yetkililer, borçlanma vadelerinin daha fazla uzatılmasında halen pozitif olan küresel ortamın avantajlarından yararlanmalı ve yabancı doğrudan yatırımı teşvik edici politikalar uygulamalı. hükümetin güçlü çabaları, Uluslararası topluluğun desteğinin devamını hak ediyor.''