Merkez Bankası, faizi bu yıl 9'uncu kez indirerek 13.5'e çekti. Ancak raporunda "Kısa vadede indirim beklemeyin" mesajı verdi. Borsa yüzde 2.8 geriledi.
Merkez Bankası, 2005'i çeyrek puanlık faiz indirimiyle kapattı. Bu yıl 9'uncu kez faiz indirimi yapan Merkez Bankası, son indirimle birlikte faizi yüzde 13.5'e indirdi. Bankanın aylık enflasyon değerlendirme raporunda kısa vadede faiz indirimi olmayabileceğinin sinyalini vermesiyle bono faizleri yarım puan yükseldi, borsa ise 2.83 kayıpla günü 37 bin 496 puandan kapattı. Uzmanlar piyasadaki düşüşte siyasi arenada yaşanan gerginliğin de etkisi olduğunun altını çiziyorlar. Böylece İMKB'nin haftalık kaybı yüzde 2.79 oldu. Merkez Bankası konuyla ilgili yaptığı açıklamada, istihdam piyasası koşullarının enflasyon üzerinde belirgin bir baskı yaratacak nitelikte olmasa da yüzde 5 olan 2006 hedefi ile uyumlu eğilime kavuşması için iç talep ve maliyet koşullarının dikkatle izlenmesi gerektiğine dikkat çekti.
EN DÜŞÜK ENFLASYON Merkez, kredi genişlemesinin fiyat ve finans istikrarı konusunda oluşturabileceği riskler açısından dikkatle takip edildiğini söyledi. Banka kasımda yüzde 7.61'e yükselen tüketici fiyatları (TÜFE) ile yüzde 1.60'a düşen üretici fiyatları (ÜFE) hakkında açıklama yaptı. Açıklamada, mevsimlik ürünler dışlandığında kasım enflasyonunun sadece yüzde 0.05 olarak gerçekleştiği ve söz konusu artışın 2005'taki en düşük aylık artış olduğunun gözden kaçırılmaması gerektiği kaydedildi. Açıklamada şöyle denildi: "Özetle, son dönemde ev eşyası sektörü hariç tüketim talebinde çok belirgin bir artış gözlenmemektedir. Bu sektördeki artışların ise daha çok konut piyasasındaki canlanmanın bir yansıması olduğu tahmin edilmektedir.'' Açıklamada, gerek tüketici gerekse şirketler tarafında kredilerde son dönemde göreli bir istikrara kavuşma eğiliminin görüldüğü ifade edildi. Açıklamada, otomobil talebinin belirli bir doygunluğa ulaşmasının bu gelişmede katkısının olduğu düşünüldüğü kaydedilerek konut kredilerindeki yüksek artışların ise devam ettiği belirtildi. Önümüzdeki dönemde konut kredilerinin artmaya devam edeceğinin düşünüldüğü ifade edilen açıklamada, ''Bu aşamada Merkez Bankası, hızlı kredi genişlemesini gerek fiyat istikrarı gerekse finansal istikrar konusunda oluşturabileceği riskler açısından dikkatle takip edilmesi gereken bir gelişme olarak değerlendirmeye devam etmektedir'' denildi.