Güney Koreliler Trakya'da bedelsiz arazi turuna çıktı
1.2 milyar Euro'luk yatırıma karar verecek Hyundai üst yönetimi, Çek Cumhuriyeti üzerinden arazileri gezmek için Türkiye'ye geldi
Güney Koreli yetkililer, hükümetin vereceği teşviklerle ilgili Ankara'da Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'la görüşecek.
Hyundai Motor Company üst yönetimi, Avrupa'da kurulması planlanan yeni fabrikanın yeri konusunda son kararı vermeden önce Trakya bölgesinde bedelsiz teklif edilen arazileri görmek için Türkiye'ye geldi. Çek Cumhuriyeti'nde yetkilileri görüştükten sonra Türkiye'ye gelen 8 kişilik Hyundai heyeti, Trakya bölgesinde yatırım için uygun olan arazileri dolaştıktan sonra Ankara'ya geçecekler. Güney Koreli heyetin yatırımla ilgili olarak Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun ile de görüşmesi bekleniyor.
BEDELSİZ ARSA Hyundai'nin 1.2 milyar Euro'yu bulan yatırımını kendi ülkesine çekmek isteyen Çek Cumhuriyeti'ne karşı hükümetin benzer teşvikler vermeyi planladığı belirtiliyor. Bu teşvikler arasında ilk sırada Hyundai'ye bedelsiz fabrika arazisi tahsis edilmesi geliyor. Bedelsiz verilmesi planlanan araziler Trakya Bölgesi'nde Tekirdağ, Edirne, Kırklareli ve Silivri'de yer alıyor. Ayrıca, bunlar dışında Düzce de yatırım için uygun görülen bölgeler arasında bulunuyor. Bedelsiz verilmesi planlanan arazileri yerinde görmek için dün akşam saatlerinde Türkiye'ye gelen Hyundai Motor Company yetkilileri, bugün Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Silivri ve Düzce'de tura çıkacaklar. Toplam 1.2 milyar Euro'luk yatırımı Türkiye'ye çekebilmek için ısrarlı bir çalışma yürüten Hyundai Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, "Güney Kore ile Türkiye arasındaki dostluk Türkiye açısından büyük avantaj. Ama yatırımı kendi ülkelerine çekmek isteyen diğer ülkelerin verdiği teşviklerin benzerini biz de vermeliyiz ki, yatırım Türkiye'ye gelsin" dedi.
TÜRKİYE'NİN MALI Çek Cumhuriyeti'nin yatırım için bedelsiz arazi dışında, tüm alt yapı hizmetlerini de fabrika kapısına kadar getirme sözü verdiğini hatırlatan Kibar, "Geri kalmış bölgeler için uygulanan teşvikler, bu yatırım için uygulanabilir. Ayrıca 500 milyon Euro ve üzeri yatırım yapanların 10 yıl boyunca yüzde 2 Kurumlar Vergisi ödeyecek olması da önemli bir avantaj. Hükümet bu projenin Türkiye'ye gelmesini istiyorsa, karar vermeli. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da bu projenin arkasında olmalı" şeklinde konuştu. Kibar, şöyle devam etti: "İlk aşamada 300 bin kapasiteli olan proje daha sonra 500 bin adede çıkacak. Yüzde 80'i ihraç edilecek. 10-12 bin dolardan hesaplandığında sadece ihracat geliri 2.9 milyar doları bulur. Ayrıca kurulacak yan sanayi ile yatırım miktarı büyüyecek. Türk ekonomisinin itici gücü olacak. Her şeyden önce bu arazi üzerine kurulu fabrika, Türkiye'nin malı olacak."