kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Pazar Sabah
    İşte İnsan
    Sinema
    20. YILA ÖZEL
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İnşaat, rekorunu 2005'te kırdı
5 yıldır peşinden koşulan mortgage hayali nihayet gerçek oluyor

İnşaat, rekorunu 2005'te kırdı

İnşaat sektörü yıllar süren durgunluktan kurtularak 2005'in ilk yarısında yüzde 19.7 büyüdü. Bu oranla büyümede tüm sektörler içinde birinci sıraya yerleşti. Büyümeyi özel sektörün konut yatırımları ateşledi.

Türkiye ekonomisi 2001 krizinden itibaren 14 dönemdir kesintisiz bir büyüme gösterirken, bu büyümenin inşaat sektörüne yansıması 2005'i buldu. Sektör, 2005'in ilk yarısında 19.7 oranında büyüdü. Bu büyüme oranı, inşaatı 2005'teki tüm sektörler arasında birinci sıraya yükseltti. Sektörün değeri cari fiyatlarla 8 milyar 325 milyon 766 bin YTL'ye ulaştı. 22004 yılında (gayrimenkul dahil) net yabancı yatırım 2.7 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti ancak bu değer 2001 yılında gerçekleşen zirve değere(3.3 milyon dolar) ulaşamadı. 2004'te yabancı yatırımların yüzde 52'sini gayrimenkul oluşturdu. Toplam inşaat yatırımları içinde konut yatırımlarının payı 2003'te yüzde 23 iken 2004'te yüzde 52.5'e ulaştı. 2004 yılında verilen konut ruhsatı sayısı, bina bazında bir önceki yıla göre yüzde 47 artarken daire bazında görülen artış yüzde 60.2 oldu. 2005 yılının ilk altı aylık verilerine baktığımızda 2004'ün aynı dönemine göre konut amaçlı dairelerde ruhsat sayısında yüzde 57 artış yaşandı.

ÖZEL SEKTÖR YATIRIMLARI
İnşaat sektöründeki bu büyüme, kamu yatırımlarının olmadığı bir dönemde gerçekleşti. Bunu da özel sektörün konut projeleri sağladı. Özellikle İstanbul'da sektöre giren kurumsal firmaların artması, TOKİ'nin 2007 sonuna kadar 250 bin konut hedefi ve Emlak GYO arsalarındaki yapılaşma, dikkat çekici boyutlara ulaştı. Konut arzı ve talebinde en büyük canlılık İstanbul'da görüldü. İstanbul'da özellikle Bahçeşehir ve Batı Ataşehir'deki Emlak GYO arazilerinde büyük hareketlilik yaşanırken Çekmeköy ve Göktürk-Kemerburgaz bölgesi de arzın canlı olduğu diğer bölgelerdi. İnşaat sektöründeki canlılık, şirketlerin çalışma şekillerini de değiştirdi. Büyük ihalelerde konsorsiyumlar oluşurken, projelerin pazarlama ve reklam organizasyonu Türkiye tarihinde hiç olmadığı kadar önem kazandı. Bazı iddialı projelerde sadece konutların seramik-mutfak ya da armatürleri değil, mimar ve peyzaj ekibi de yurtdışından getirildi. Projelerin satış ofislerinde yine Türkiye tarihinde ilk defa izdihamı önlemek için numaratörlü ve randevulu satış yöntemi uygulandı.

BANKALAR KREDİ YARIŞINDA
Proje geliştiricilerin yarışından daha da fazlası, vatandaşa konut kredisi vermek isteyen bankalar arasında yaşandı. 2001 yılı sonunda yüzde 5.50 civarında olan faiz oranları 2005'in sonunda yüzde 1'in altına inerek 0.99 düzeyini gördü. Faizler 2003 sonunda yüzde 2.40, 2004 sonunda ise yüzde 2.10 düzeyindeydi. Bankaların rekabetinde ipoteğe dayalı uzun dönemli konut kredisi olarak bilinen mortgage sisteminin 2006'da yürürlüğe girmesinin planlanmasının da etkisi oldu.

İŞÇİLİK MALİYETLERİ ARTTI
Yıllardır durgun giden sektör, buna bağlı olarak işgücünde kayıplar yaşayınca, bazı alanlarda işçi sıkıntısı had safhaya ulaştı. Özellikle tünel kalıp ve vinç operatöründe yetişmiş eleman sıkıntısı yaşanırken, yevmiyeler 2004'e göre yüzde 50 oranında arttı. İnşaat malzemelerinde de sıkıntılar yaşanırken bir zamanlar yarım kalan inşaatlar yüzünden iş makinesi ve vinç çöplüğüne dönen Türkiye'de vinç bulunamaz oldu. Dev bir şantiyeyi andıran bazı bölgelerde vinçlerin ışıkları şehrin siluetini değiştirdi. Dış Ticaret Müsteşarlığı Toplu Konut İdaresi'nin başvurusuyla 10 yaşından büyük vinçlerin ithalini serbest bırakmak zorunda kaldı.

ESEN EVRAN


1 2 3 4 5
 
DİĞER İNŞAAT HABERLERİ
 Yükseldik ama sığamadık
 Her kriz 5 yıla maloldu
 Deprem milat oldu
 150 alt sektörü besledi
 10 yılın acısını çıkarıyoruz
 5 misli geçmişi olanlarla yarışıyoruz
 Dünyada 3 bin projeye imza attık
 Acarlar, 22 yılda 4 bin 120 konut yaptı
 Müteahhitlere bu şehirlerde iş yok!
 90 günde anahtar teslim ediyoruz
 Çareyi yükselmekte bulduk Avrupa'nın en uzunu olduk
 GYO'lar sosyo-kültürel boyut kazanacak
 Güvenli uydu kentler üretmeyi sürdüreceğiz
 GYO'lar sermayeyi tabana yayar
 Konutta artık nakit değil uzun vadeli ödeyeceğiz
 100 konuttan 67'si yasadışı
 Artık önce yerleşip sonra ödüyoruz
 AB ile firmaya denetim işçiye sertifikasyon gelecek
 Denetçi kurum bağımsız olacak
 Yabancı için geçiş süresi belirleniyor
 Türkiye bölgesinin lider ülkesi oluyor
 Yeni projeler hayat kurtaracak
 Büyük illerde pazar ve arsa araştırıyoruz
 5 yılda 6 bin konut daha yapacağız
 Yap-sat bitti, artık markalı konut aranıyor
 Sektör gemi gibidir, yavaş hızlanır ve durur
 Alternatifli çalıştık, krizlerde yara almadık
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu