THY'nin Irak'taki bilet satışı geliri, Irak Dinarı olarak bu ülkede tutuluyordu. Karşılığı 2.9 milyon dolardı... ABD geldi; Saddam gitti; devalüasyon oldu ve THY'nin parası 2.9 milyondan 616 dolara indi.
THY'nin 3 milyon doları Saddam'la uçtu!
THY, Irak'a bilet satışından elde ettiği 2.9 milyon dolar mevzuat nedeniyle transfer edilemedi. Savaş çıktı, Saddam gitti, Irak Dinarı tarih oldu ve borç 616 dolara indi.
Türk Hava Yolları'nın (THY) Irak'taki bilet satışlarından elde ettiği 2.9 milyon dolarlık gelir, Saddam sonrası krize kurban gitti. Bu para vaktinde Türkiye'ye transfer edilemeyince devalüasyon kurbanı oldu ve 616 dolar gibi komik bir rakama dönüştü. Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu'nun, THY ile ilgili son raporu Meclis KİT Komisyonu'na geldi. "2.9 milyon dolar hiç harcamadan nasıl 616 dolara düşer" diye sorulduğunda bir çok kişinin komik bulup yanıt bile vermeyeceği alacak öyküsü rapora şu cümleler ile girdi: "Irak'tan uzun yıllardır transfer edilemeyen hasılatın 616 dolar karşılığı821 milyon lira olarak görülmesine karşın kuruluşun transfer edemediği ve kriz öncesi döneme ait olan gelir 2 milyon 901 bin 152 dolardır. Ancak toplam 902 bin 233 Irak Dinarı olarak tahakkuk eden gelir, Irak'taki dolar/dinar paritesinin 0,311 olması nedeniyle 2.9 milyon dolara tekabül etmekteyken paritenin kriz sonrası önemli oranda değişerek 1.471,63 olması sonucunda 616 dolara gerilemiştir. Böylece 2.9 milyon dolar olan kuruluş alacağı, neredeyse ortadan kalkarak 616 gibi çok düşük bir tutara tekabül etmiş olmaktadır." Raporda, THY'nin Dışişleri Bakanlığı nezdinde girişimde bulunması
ve Irak'tan tahsil edilemeyen 2.9 milyon dolarlık gelirin çözüme kavuşturulması önerildi.
ALACAK ÇOK Türk Hava Yolları, yurtdışında bilet satışından elde ettiği gelirleri o ülkenin bir bankasında tutuyor ve uluslararası anlaşmalara göre Türkiye'ye transfer ediyor. Ancak bazı ülkelerle transferde zorluk yaşanıyor. YDK raporunda, transfer zorluğu çekilen ülkeler arasında Cezayir, İran, Hindistan, Mısır, Suriye ve Libya'nın da bulunduğu belirtildi. Raporda, ağustostan bu yana Cezayir ve Hindistan'dan transferlerin aylık olarak yapılabilir hale geldiği, Mısır'da ise bilet gelirlerinin yatırıldığı iki banka şubesinden birinde gecikme yaşandığı kaydedildi.