Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu Tasarısı'na göre, kartını kaybettiği ya da çaldırdığı yönünde gerçeğe aykırı beyanda bulunarak, kartı bizzat kullanan veya kullandıranlara, 3 yıla kadar hapis cezası verilecek.
Tasarıyla gerçeğe aykırı olarak harcama belgesi, nakit ödeme belgesi ya da alacak belgesi düzenlemek veya bu belgelerde ne surette olursa olsun tahrifat yapmak suretiyle kendisine veya başkasına yarar sağlayanlar, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak.
Banka kartı veya
kredi kartını kaybettiği ya da çaldırdığı yolunda gerçeğe aykırı beyanda bulunarak, kartı bizzat kullanan veya başkasına kullandıranlar ile bunları bilerek kullananlar, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 2 bin güne kadar adli para cezasına çarptırılacak.
Kredi kartı veya üye işyeri sözleşmesinde veya ek belgelerde sahtecilik yapanlar veya sözleşme imzalamak amacıyla sahte belge ibraz edenler, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına mahkum edilecek.
İZİNSİZ KART ÇIKARMA
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'ndan izin almaksızın kartlı sistem kuran, kredi kartı çıkaran veya üye işyeri anlaşması yapan veya ticaret unvanları, her türlü belgeleri, ilan ve reklamları veya kamuoyuna yaptıkları açıklamalarda, bu işlerle uğraştıkları izlenimini yaratacak söz ve deyimleri kullanan gerçek kişiler ile tüzel kişilerin görevlileri, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve bin güne kadar adli para cezasına çarptırılacak.
Bilgi güvenliğine aykırı hareket eden kuruluşlar, üye işyerleri ve üye işyeri anlaşması yapan kuruluşların işlerini fiilen yöneten görevlileri ve işlemi yapan kişilere, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis, bin güne kadar adli para cezası verilecek.
Gizli kalması gereken kod numarası, kart numarası, şifre ya da kimliği belirleyici başka bir yöntemin, dikkatsizlik veya tedbirsizlik veya meslekte yetersizlik veya emir ve kurallara aykırılık nedeniyle açığa çıkmasına neden olanlar, bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak.
ÜYE İŞYERLERİNİN CEZAİ SORUMLULUĞU
Aldığı mal ve hizmet alımlarının bedelini banka kartı ya da kredi kartı ile ödemek isteyenlerin bu talebini kabul etmeyen üye işyeri mensupları ile üye işyeri sözleşmesi feshedilmesine rağmen bu faaliyetlerini sürdürenlere, bin güne kadar adli para cezası verilecek.
Üyelik sözleşmesi herhangi bir nedenden dolayı feshedilmesine rağmen kredi kartı ile işlem yapıldığını gösteren işareti kaldırmayan işyeri ile kartla alınan malın iadesi işleminde iptal belgesi düzenlemeyen işyeri mensupları hakkında bin güne kadar para cezası uygulanacak.
BDDK'nın denetimde istediği her türlü bilgi ve belgeyi vermeyen, bu bilgi ve belgeleri gerçeğe aykırı olarak veren bu kanun kapsamındaki kişi ve kuruluşlar, 3 aydan 1 yıla kadar hapis ve bin 500 güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacak. Sorumluluğunu yerine getirmeyen kuruluş ve üye işyerleri hakkında,Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından Cumhuriyet başsavcılığına yazılı başvuruda bulunulacak. Bu başvuru mahkeme şartı niteliği taşıyacak.
Tasarıya göre, para cezalarına ilişkin hükümler hariç olmak üzere diğer parasal tutar ve sınırlardan her biri, her yıl DİE tarafından açıklanan üretici fiyatları endeksindeki artış oranının gerektirdiği miktarı geçmemek üzere BDDK kararıyla artırılabilecek. Tasarıda, bu Kanuna göre çıkarılacak yönetmelikler, 1 yıl içinde hazırlanarak BDDK tarafından yürürlüğe konulacak. Kanun hükümleri kapsamına giren kuruluşlar, durumlarını 1 yıl içinde kanun hükümlerine uygun hale getirmek zorunda olacak.
Kartlı sistem kurma, kart çıkarma, üye işyerleri ile anlaşma yapma, bilgi alışverişi, takas ve mahsuplaşma faaliyetinde bulunan kuruluşlar, BDDK'nın yayınlayacağı yönetmelik tarihinden başlayarak 3 ay içinde gerekli izinleri alacak.
Tasarının kanunlaşması halinde, kart çıkaran kuruluşlar ile kart sahipleri arasında sözleşmelerdeki faiz hesaplamasına ilişkin hükümler 1 ay, diğer hükümler ise 1 yıl içinde kanun hükümlerine uygun hale getirilecek.