|
|
Gönül tanınmak ister futbol bahane
6 Kasım'da yapılan KKTC-Lapland karşılaşması bir futbol maçından daha fazla anlam taşıyordu. Maç, BM'nin ve FIFA'nın tanımadığı Çeçenya, Kosova, Tibet gibi "mağdurlar"ın futbolla varolma savaşlarının bir ifadesiydi.
Futbol bahane takımlar şahane
KKTC'nin Lapland'ı yendiği futbol maçının sonucu değil karşılaşmanın kendisi önemliydi. Onları ne Birleşmiş Milletler ne de FİFA tanıyor, tıpkı Tibet, Batı Sahra gibi yerlerini haritada bile bulamayacağınız diğerleri gibi.
4 Kasım'da gazetelerin spor sayfalarında küçük bir haber: KKTC 6-Lapland 2. KKTC malum; Birleşmiş Milletler'in (BM) tanımadığı, uluslararası ambargo, tanınma krizi arasında sıkışmış Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti. Lapland ise , Norveç'in kuzeyinde özel bir bölge. "Özerk" değil, "Özel". Sami halkından geldikleri için topraklarına Samiland diyorlar, "Samiler'in ülkesi" manasında. Galatasaray'ı eleyerek Kupa Galipleri'nde tur atlayan Tromsö'nün oyuncularından çoğu Samiland oyuncularıydı. Gazetelerin spor sayfasında küçücük bir yer bulan bu karşılaşma aslında kökenleri eskilere dayanan bir hikayeyi barındırıyor. Hikayenin kahramanları BM tarafından tanınmayan ve UEFA'nın da görmezlikten geldiği KKTC, Tibet, Çeçenya, Batı Sahra, Zanzibar, Monako, Cebelitarık gibi kendilerine, "ülke", "Özerk bölge" olarak tanımlayan yerlerde yaşayanlar.
YENİ DÜNYANIN FUTBOLU 12 Aralık 2003 tarihinde aralarında Atlas Mondial'in yazarlarından Jean Luc Kit'in de bulunduğu dört kişi Belçika'da biraraya gelir ve BM'yle birlikte UEFA'nın tanımadığı ülke ya da bölgelerin uluslarası bir futbol federasyonu kurulması üzerine tartışırlar. Kısa zamanda New Board Football'ın (NFB) kurulmasına karar verilir ve FİFA'ya üye olmayan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Monaco, Lapland, Batı Sahna ve Chagos Adaları ilk kurucular olarak tarihe geçer. Kurucu Başkanlığa Monaco Futbol Federasyonu'ndan Christian Michelis, başkan yardımcılığına Jean-Luc Kit getirilir. Kurul, potansiyel üyeleri tartışır ve Tibet, Çeçenya, Irak Kürdistan Bölgesi, Kosova, Grönland'a çağrı konusunu ele alır. NFB üyelerinin ortak özelliği yalnızca BM tarafından tanınmamaları ya da UEFA'nın katı yaptırımlarıyla karşı karşıya olması değil. Rusya ile savaş halindeki Çeçenya'nın yaptığı maçlar Rusya'nın, Tibet'in maçları Çin'in, tepkisini çekiyor. Potansiyel milli takım Malvinas'ın (İngiltere'ye göre Falkland Adaları) uluslararası arenaya çıkması İngiltere ile Arjantin arasında krizi körüklese de NFB'nin kuruluş bildirgesinde de belirtildiği gibi, "Dünyada kendini ifade etmeye çalışan değişik inançlarda topluluklar da" var. Yine 2004 yılında KKTC Gençlik ve Spor Bakanı Özkan Yorgancıoğlu'nun, Lefkoşa'da yapılması planlanan alternatif dünya kupasının, Çeçenya, Kürdistan ve Tibet'in de katılma olasılığı üzerine, "Vize vermemiz mümkün değil, baş ağrıtabilir" demesi de NBF karşılaşmalarının yalnızca futbol maçı anlamına gelmediğinin göstergesi. 1955'de Futbol Federasyonu'nu kuran KKTC'nin durumu da ayrı hikaye. Kıbrıs'da yaşayan Kıbrıslıtürkler, Kıbrıs futbolundaki bölünmüşlüğe son vermek için, dönemin FİFA Başkanı İngiliz Sir Stanley Rous'a 1961 yılında bir çözüm planı sunmuş,1989'da da Barış Gücü Komutanı"na yazdığı mektup da "ara bölgede kalan sahalarını yeniden kullanabilmek için izin istemişti. 4 Kasım'da Lefkoşa'da yapılan maç NFB ülkelerinin ne ilk maçıydı ne de son maçı olacak. Şu an NFB'de 5 asli 10 başvurucu üyenin yanısıra 76 potansiyel üye bulunuyor. Mesela futbolseverlerin yakından tanıdığı Sepp Piontek'in çalıştırdığı Grönland, takım halinde pikniğe gittiğinde "ülke"nin boşaltıldığı Sealand (nüfusu 15) gibi...
Nuh KÖKLÜ
|