2 yıllık görev yasağı
Fon Kurulu Başkanı ve üyeleri, Fon'a devredilen kuruluşlar ve bunların ortaklıkları ile Fon'un satışını yaptığı kuruluşlarda, görevlerinden ayrılmalarını izleyen 2 yıl içinde görev alamayacak.
Yeni Bankacılık Yasası'na göre, faaliyet izni kaldırılan veya Fon'a devredilen bankaların ana sözleşmelerinde yer alan düzenlemelerin, Türk Ticaret Kanunu hükümlerine tabi olmaksızın, genel kurul yapılmadan değiştirilmesine ve tescil ettirilmesine Fon yetkili olacak.
Fon, faaliyet izni kaldırılan veya Fon'a devredilen bankaların
hakim ortaklarından ve tüzel kişi ortaklarının sermayesinin yüzde 10'undan fazlasına sahip gerçek kişi hissedarlarından ve yöneticilerinden, eş, üçüncü dereceye kadar kan ve ikinci dereceye kadar kayın hısımları, evlatlıkları ve kendilerini evlat edinenlerden mal beyanı istemeye yetkili olacak.
Bir bankanın yönetici ve denetçilerinin, kanuna aykırı karar ve işlemleriyle bankanın faaliyet izninin kaldırılması veya Fon'a devrine neden olduklarının tespiti halinde, bankaya verdikleri zararlarla sınırlı olarak bunların şahsi sorumlulukları yoluna gidilecek.
Bu kişilerin, Fon Kurulu kararına istinaden ve Fonun talebi üzerine, doğrudan şahsen iflaslarına mahkemece karar verilebilecek.
Bu karar ve işlemler, bankanın hakim ortaklarına menfaat temini amacıyla yapıldığı takdirde, menfaat temin eden ortaklar hakkında da temin ettikleri menfaat üzerinden uygulanacak.
TMSF İLE İLGİLİ HÜKÜMLER
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF-Fon), Bankacılık mevzuatı ve ilgili diğer hukuki düzenlemelerle verilen yetkiler çerçevesinde, tasarruf sahiplerinin hak ve menfaatlerinin korunması amacıyla şu görevleri yerine getirecek:
''Mevduatın ve katılım fonlarının sigorta edilmesi, Fon bankalarının yönetilmesi, mali bünyelerinin güçlendirilmesi, yeniden yapılandırılması, devri, birleştirilmesi, satışı, tasfiyesi, Fon alacaklarının takip ve tahsili işlemlerinin yürütülmesi ve sonuçlandırılması, Fon varlık ve kaynaklarının idare edilmesi ve kanunla verilen diğer görevlerin ifası.''
TMSF, kamu tüzel kişiliğini haiz, idari ve mali özerkliğe sahip olacak. Görevini bağımsız olarak yerine getirecek olan Fon kararları yerindelik denetimine tabi tutulamayacak. Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, Fon Kurulu'nun kararlarını etkilemek amacıyla emir ve talimat veremeyecek.
Fon, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Kurulu ile Başkanlık'tan oluşacak. Merkezi İstanbul'da olacak Fon, görevli ve yetkili bulunduğu alanın yoğun olduğu illerde ve sayısı üçü geçmemek kaydıyla Bakanlar Kurulu kararıyla yurt içi temsilcilik ve tahsilat birimleri açabilecek.
Fon, Kamu İktisadi Teşebbüsleri ile Fonların Türkiye Büyük Millet Meclisince Denetlenmesinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun, Devlet İhale Kanunu ile Kamu İhale Kanunu hükümlerine tabi olmayacak.
GÖREVLERİNE SON VERİLEMEYECEK
Fon Kurulu Başkan ve üyelerinin görev süresi altı yıl olacak. Süreleri biten başkan ve üyeler, yeniden atanamayacak. Başkanlığın ve üyeliğin herhangi bir sebeple boşalması halinde, boşalan yere bir ay içinde atama yapılacak. Bu şekilde atananlar, bir defalığına tekrar atanabilecek.
Fon Kurulu Başkan ve üyelerinin görev süreleri dolmadan herhangi bir nedenle görevlerine son verilemeyecek. Ancak, ciddi hastalık veya sakatlık nedeniyle iş göremeyecekleri, atanmaları için gerekli şartları kaybettikleri, durumlarının yasada belirtilen yasaklara aykırı olduğu anlaşılan veya görevleri ile ilgili olarak işledikleri suçlardan dolayı haklarında verilen mahkumiyet kararı kesinleşen Fon Kurulu başkan ve üyelerinin görevleri, Başbakanın onayıyla sona erecek.
Fon Kurulu Başkan ve üyeleri, asli görevlerini aksatmayan bilimsel amaçlı yayın, ders ve konferans ile telif hakları hariç Fon'daki resmi görevlerinin yürütülmesi dışında kalan resmi veya özel hiçbir görev alamayacak, dernek, vakıf, kooperatif ve benzeri yerlerde yöneticilik yapamayacak, ticaretle uğraşamayacak, serbest meslek faaliyetinde bulunamayacak, bu kanun kapsamındaki kuruluşlar ve bunların doğrudan ya da dolaylı ortaklıklarında pay sahibi olamayacak, hakemlik ve bilirkişilik yapamayacak.
Fon Kurulu Başkan ve üyeleri, göreve başlamadan önce, kendilerinin veya eş ve velayeti altındaki çocuklarının sahibi bulunduğu menkul kıymetlerden Hazine tarafından çıkarılan borçlanmaya ilişkin olanlar hariç, bu kanun kapsamındaki kuruluşlar ve bunların doğrudan ya da dolaylı ortaklıklarına ait her türlü sermaye piyasası araçlarını eş, evlatlık, üçüncü dereceye kadar kan ve ikinci dereceye kadar kayın hısımları dışındakilere 30 gün içinde satarak elden çıkaracak.
Atanmalarını izleyen 30 günlük sürede bunu yapmayan Fon Kurulu üyeleri, üyelikten çekilmiş sayılacak. Fon Kurulu Başkan ve üyeleri, görevden ayrılmalarının üzerinden iki yıl geçmeden, Fon'a devredilen veya Fon'un sattığı kuruluşlarda ve bunların doğrudan ya da dolaylı ortaklıklarında görev alamayacak.
Bakanlar Kurulu, bankaların ödünç para verme işleminde ve mevduat kabulünde uygulanacak azami faiz oranlarını, katılma hesaplarında kar ve zarara katılma oranlarını, özel cari hesaplar dahil sayılan işlemlerde sağlanacak diğer menfaatlerin nitelikleri ile azami miktar ve oranlarını tespit etmeye, bunları kısmen veya tamamen serbest bırakmaya yetkili olacak. Bakanlar Kurulu, bu yetkilerini Merkez Bankası'na devredebilecek.
Yasa uyarınca, genel hükümlere göre tasfiye edilmekte olan özel finans kurumlarının tasfiyesi, Fon tarafından yürütülecek. Genel hükümlere göre atanmış tasfiye memurlarının görevi, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla sona erecek. Özel finans kurumlarının iradi tasfiyesi kaldığı yerden, Fon tarafından yürütülecek. Fon, söz konusu özel finans kurumlarının tasfiyesine ilişkin olarak kendisine verilen görev ve yetkilere de sahip olacak.
Vakıfbank'ın özelleştirilmesinin önündeki engel kaldırılıyor. Vakıfbank'ın sermaye artırımı yoluyla halka arz yapabilmesini teminen, mevcut sermaye piyasası mevzuatı ve SPK uygulamaları kapsamında (D) grubu olarak adlandırılan yeni bir pay grubu ihdas edilecek.
BANKA SANDIKLARI DÜZENLEMESİ
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası'ndaki söz konusu düzenleme, bankalar, sigorta ve reasürans şirketleri, ticaret ve sanayi odaları, borsalar ve bunların oluşturduğu birlikler personeli için kurulmuş bulunan sandıkların iştirakçileri ile malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarından aylık veya gelir alanlar ile bunların hak sahiplerinin herhangi bir işleme gerek kalmaksızın yasanın yayımı tarihinden itibaren 2 yıl içinde Sosyal Güvenlik Kurumu'na devredilmesini ve devir tarihi itibarıyla iştirakçilerin sigortalı olmasını öngörüyor.
Devir tarihi itibariyle devredilen kişilerle ilgili olarak sandıkların yükümlülüğü, peşin olarak hesaplanacak. Peşin değerin aktüeryal hesabında kullanılacak teknik faiz olarak 30 Haziran 2005 tarihi itibarıyla en uzun vadeli iskontolu YTL cinsinden ihraç edilmiş devlet iç borçlanma senedinin ihraç anındaki nominal faiz oranı, enflasyon hedefi kullanılarak reel hale getirilen faiz oranı esas alınarak belirlenecek.
Belirlenen peşin değer, 15 yıldan fazla olmamak üzere yıllık eşit taksitlerle ve iç borçlanma senetlerinin yıllık ortalama nominal faizi üzerinden sandıklar ile sandıkların iştirakçilerine istihdam eden kuruluşlardan tahsil edilecek.
Devir tamamlanıncaya kadar, sandık iştirakçilerine sağlanan sosyal sigorta yardımları ile iştirakçilerin primlerinin tahsiline, sandık mevzuatı hükümlerine göre devam edilecek.
Kuruluşlara ve ilgili kişilere ilişkin idari para cezalarına alt sınır getirildi. Verilecek cezaların alt sınırı, 5 bin YTL'den başlayacak.
SÖZLEŞMELİ SAĞLIK PERSONELİ YASASI
Sözleşmeli sağlık personeline ilişkin yasa da Sağlık Bakanlığı eğitim ve araştırma hastanelerinde klinik şefi ve şef yardımcılığı kadrolarına, ilgili dalda uzman olan profesör ya da doçentler arasından doğrudan, ilgili dal doktorları arasından ise yapılacak sınav sonucuna göre, bakanlık tarafından atama yapılmasını öngörüyor.
(AA)
|