Bakanlar Kurulu’nda brifing veren Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti’ye, enflasyonun düşmesiyle birlikte faiz oranlarında indirim bekleyen iş çevrelerinin talepleri aktarıldı.
MerkezBankası Başkanı Süreyya Serdengeçti Bakanlar Kurulu'nda, artan konut kredilerindeki vade uyumsuzluğundan, kira artışı ve hizmetler sektöründeki fiyat katılıklarının 2006 enflasyonu üzerinde yarattığı riske kadar pek çok konuda uyarılarda bulundu. Bakanlar ise Serdengeçti'ye faiz indirimini sordu. Serdengeçti de gelecekteki enflasyon gerçekleşme tahminlerine bakarak indirimi gündeme getirdiklerini söyledi. Serdengeçti, TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nun ardından Bakanlar Kurulu'nda da enflasyon, büyüme, para ve kur politikaları hakkında
bir sunum yaptı.
KİRA ARTIŞINA DİKKAT ÇEKTİ Enflasyondaki düşüşü hizmetler sektörünün yavaşlattığını belirten Serdengeçti kira artışlarına da dikkat çekti. Serdengeçti iç talebi yakından takip ettiklerini anlatırken bakanlar, enflasyonun düşmesiyle birlikte, faiz oranlarında indirim bekleyen iş çevrelerinin taleplerini aktardı. Ekonominin her geçen gün daha iyiye gittiğini belirten Serdengeçti, bunun en önemli göstergesinin yabancı sermayenin Türkiye'ye artan ilgisi olduğunu anlattı. Serdengeçti, Bakanlar Kurulu'nda 35 yıldır ilk kez tek haneli enflasyon rakamına ulaşıldığını, 2002'den bu yana yakalanan yüzde 27.9'luk reel büyümenin 1953 yılından bu yana gerçekleşen en yüksek 4 yıllık büyüme rakamı olduğunu söyledi. Cari açığın tek başına bir kriz göstergesi olmadığını anlatan Serdengeçti, bugün Türk ekonomisinin koşullarının geçmişten önemli ölçüde farklı olduğunu bu yüzden cari açıdaki artışın, bugünkü koşullarda ve mevcut program uygulaması çerçevesinde krizle sonuçlanmasının beklenmemesi gerektiğini ifade etti. Serdengeçti, Türk ekonomisinde yaşanan dolarizasyon sürecinin son 3 yılda tersine döndüğünü de anlattı. Brifingde sıcak para konusuna da değinen Serdengeçti, sıcak paranın yönünü ve hacmini reel faizlerin seviyesinden ziyade, beklentilerin belirlediğini söyledi. Toplantıda şu tespitler yapıldı: "Ekonomik belirsizlik her geçen gün azalmaktadır. Şoklara dayanıklılık her geçen gün artmaktadır. Türkiye iyi yoldadır. Ekonomi politikaları bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kararlılıkla sürdürülecek ve taviz verilmeyecektir. Sosyal güvenlik, bankacılık, vergi alanında reformların arka arkaya sürdürülmesi gerekmektedir." Toplantıda ayrıca AB ile tarama sürecinin başlaması konusu da ele alındı. Müzakere sürecinde Türkiye için en zorlu geçecek başlığın çevre konusu olduğu tespiti yapıldı. Türkiye'nin çarpık kentleşme, sanayi atıklarının denizlere ve akarsulara atılması konusunda yerel yönetimlerin idarelerin gereken yatırımları yapması kararlaştırıldı.