Sinoplu Hasan Kaya, 1987'de tuttuğu balıkları satamayınca un ve yağ yapmak için fabrika kurdu. Almanya ve İtalya'ya ihracat yapan Kaya Gürcistan'da yeni fabrika kuruyor.
Karadeniz insanı çoğunlukla ekmeğini hamsiden çıkarır. Sinoplu Hasan Kaya'da Karadeniz insanının bu yazgısını paylaşıyor. Ama diğerlerinden farklı. Çünkü Kaya hamsiyi bir sanayi ürünü haline getirip dünya pazarlarına satıyor. Kaya ve 3 kardeşi diğer Karadenizliler gibi aynı zamanda babalarının da mesleği olan balıkçılıkla 5 yaşında tanışmış. 1987'de ise aslında olumsuz bir gelişme bir anda fabrikatör yapıvermiş. O yıl kaya'nın kardeşleriyle tuttuğu balıklara alıcı çıkmamış, gerisini kaya şöyle anlatıyor: "Biz de balıkları değerlendirmeye karar verdik.
Aklımıza balık unu ve yağı üretmek geldi. Üç tane avcı teknemiz var kendimiz avlanıyoruz sonra bunları balık unu ve yağı yapıyoruz." Kaya ve kardeşlerinin kurduğu Can Kardeşler Su Ürünleri, Almanya ve İtalya'ya ihracat yapıyor.
İTHALATI KESTİ Balık unu balık ve tavuk yemi olarak kullanılıyor. Yağ ise boyada ilaç sektöründe ve parfümeride kullanılıyor. Kaya, balık ununda Türkiye'nin ihtiyacının yüzde 30'unu karşıladıklarını belirterek, "Bize Peru'dan bile balık unu geliyor. Biz üretimimizle ancak yüzde 30'luk kısmı karşılayabiliyoruz. Ayrıca soğuk hava depomuz sayesinde hamsiyi şoklayarak Hollanda ve Amerika'ya satıyoruz" diyor.