|
|
Gerektiğinde kortizon kullanmakta gecikmemeli
Astım ilaçları çocuk ve gebelik için zararlı mı? Astım tedavisinde yararlanılan ilaçların birçoğu gebelik sırasında da güvenle kullanılabilir. Özellikle sprey, buhar veya kuru toz şeklinde solunum yoluyla uygulanan ilaçların, ne gebeliğe ne de çocuğun gelişimi üzerine kötü bir etkisi olmadığı anlaşıldı. Aksine, astım krizi hem anne, hem de karnındaki bebeği için daha zararlı. Çünkü bu krizler sırasında annenin kanında oksijen basıncı düşer. Bebek de, annesinden gelen kan ve içindeki oksijenle beslendiği için de, krizler sırasında oksijensiz kalır. Hastaların en çok korktukları ilaç kortizon. Ancak, gerekli ise kortizon kullanmakta gecikmemeli. Fakat tedavi süresi olabildiğince kısa tutulmalı. Gebelikleri süresince kortizon kullanmak zorunda kalan annelerin bebeklerinde ciddi gelişimsel anormallik saptanmadı.
Doğum şekli, astım ve alerjik hastalık riskini etkiler mi? Bazı araştırmalarda sezaryenle doğan çocuklarda astımın daha çok görüldüğü saptanmışsa da, İngiltere'de 24650 çocuk üzerinde yapılan geniş kapsamlı bir araştırma, doğum şeklinin alerjik hastalık riskini artırmadığını, normal yoldan dünyaya gelenlerle, sezaryen gibi yardımcı doğum yöntemleri ile doğurtulan çocuklardaki astım, saman nezlesi ve egzama oranlarının farklı olmadığını kanıtlar.
Astımlı kadınlar normal doğum yapabilirler mi? Astımlıların da diğer hanımlar gibi normal doğum yapmamaları için hiçbir neden yok. Gereken durumlarda bölgesel ya da genel anestezi de güvenle uygulanabilir. Bölgesel anesteziler daha çok tercih edilmelidir, çünkü bunların gebeliğe ve çocuğa zararı daha azdır. Astım krizlerine, en sık, gebeliğin 3. ve 6. ayları arasında rastlanır. Birçok hasta gebeliğin son 4 haftasında iyilik dönemine girer. Doğum sancıları sırasında ciddi astım krizi son derece seyrek rastlanan bir durum.
|