|
|
|
|
|
|
Hamilelik 'Doğum Dansı' ile artık hiç olmadığı kadar kolay
Hamilelerin daha rahat bir doğum yapabilmeleri için her gün birbirinden ilginç teknikler geliştirilirken, alternatif tıp da boş durmuyor ve kendi çözümlerini ortaya koyuyor. Bunlardan biri de, 'Doğum Dansı Programı'. Güven ve rahatlık esasına dayalı olan bu programda; kadınlar hem deneyimlerini paylaşma fırsatı buluyor, hem de dans ederek fiziksel ve ruhsal açıdan güçleniyor. Anne adaylarının en sevdiği şarkı ise 'Özel Bir Kadın'
Anadolu Sağlık Merkezi bünyesinde uzman eğitmen Michael Bardavid doğum dansıyla ilgili soruları yanıtladı:
Doğum Dansı nedir? Doğum Dansı, ruhunuzun ve bedeninizin bir parçası olan bebeğinizle keyifli dakikalar geçirirken kendinize odaklanabileceğiniz, müzikle dans edip eğlenceli oyunlar oynarken fiziksel ve ruhsal açıdan güçlenebileceğiniz bir program. Doğum öncesi diğer anne adaylarıyla yaşadıklarınızı, duygularınızı, sıkıntıları hafifletmeyi amaçlıyor. Bu program ABD'de 25 yıldır uygulanıyor. Amerikan Ulusal İstatistikleri'ne göre, programa katılmayan hamileler ile karşılaştırıldığında; düşük, preeklampsia, acil sezaryen ve diğer risklerle karşılaşma oranının, program katılımcılarında çok daha düşük olduğu görülüyor. Hamileler için programın birçok açıdan önemi var. Hem doğuma hazırlık açısından, hem de kendisi için faydalı. Kadınlar dans eşliğinde fiziksel ve psikolojik olarak doğuma hazırlık yapıyor. Bu uygulama fiziksel olarak kişiyi fit tutuyor. Kalp ritmini, metabolizmayı düzenliyor. Kişinin ağırlığını, kilosunu korumasına yardımcı oluyor. Kişinin hamilelikte kilo alması normal ama bu yöntem fazla kilo almasını önlüyor.
Kaçıncı ayda başlanmalı? Hamilelik döneminin 16. haftasında başlanmasını öneriyoruz. 26. haftadan sonra devam edilmesini ise uygun bulmuyoruz.
Haftada kaç saat dans dersi alınıyor? Dersler haftada 2 kez uygulanıyor. Derslerimiz 1 saat 15 dakika sürüyor. 1 gün de, alınan dans dersleri dışında, yürüyüş, yüzme gibi bir egzersiz öneriyoruz. Daha çok geçmişte yaptığı spor türüne göre bir spor yapmasını uygun buluyoruz. GÜVEN HİSSİ Doğum dansının nefes egzersizinden farkı ne? Programda nefes egzersizi de var. Dersimize önce özel egzersizlerle başlıyoruz. Daha çok dengeyi korumak ve hamile kadınların kendini sakin, güvende hissetmesi için. Güçlendirme egzersizleri ile devam ediyoruz. Hem kol, hem sırt, hem de karın kaslarını çalıştırıyoruz. Özellikle doğumda gerekli olacak kasları güçlendirmek için hareketler uyguluyoruz. Arkasından rahatlama var. Nefes egzersizleri ve yolculuk yapıyoruz. Bu çalışmada bayan gözlerini kapatıp düşüncelere dalıyor. Biz de onu hayal etmesi için teşvik ediyoruz. Hamile bayan doğumun gerçekleştiği anı düşünüyor. Birlikte bebeğini kucağına aldığı anı hissetmesini sağlıyoruz. Bu da anne adayını çok rahatlatıyor ve gerçek doğum döneminde kendini güvende hissetmesine yardımda bulunuyor. Eşlerin de katılması gerekli mi? Bu tamamen kendine yönelik bir çalışma. Anne adayı fiziksel ve ruhsal olarak kendisine dönüyor bu uygulamada. Kişi kendisini bütün ağırlıklarından arındırıp özgürce dans ediyor. Diğer anne adaylarıyla grup çalışması yapıldığı için yalnızlık hissinden kurtuluyor.
Uygulanan dans türleri neler? Bir sisteme, kurala bağlı olarak dans etmiyoruz. Kişi kendi istediği gibi hareket ediyor. Doğru ya da yanlış hareket yok. Vals, pop, salsa türleri uygulanıyor. 'Pretty Woman' adlı şarkıyı kullanmayı seviyorum. Çünkü bu şarkının kadınlar üzerinde motive edici bir etkisi var. Şarkının enerjisiyle dans edip bu enerjiyi başkalarına aktarıyorlar. PSİKOLOJİK PAYLAŞIM Bu hareketleri evde yapmalarının sakıncası olabilir mi? Kadınlar burada nasıl dans etmeleri gerektiği konusunda bilgi alıyorlar. Belirli kuralları öğreniyorlar. Öğrendikleri çerçevesinde hareket ettikleri sürece bayanların evde de dans etmelerinin bir sakıncası yok. Eğer anne adayı dans ederken konuşmakta zorluk çekmiyorsa, yani hareketi esnasında konuşurken nefes zorlukları yaşamıyorsa dansa devam edebilir. Dans hamile kadınları psikolojik açıdan nasıl etkiliyor? Aerobik ve dans sonrasında psikolojik paylaşım yapıyoruz. Kadınlar yaşadıklarını birbirlerine aktarıyorlar. Hepsi hemen hemen aynı dönemde olduğu için kendilerini yalnız hissetmiyorlar. Birbirlerini anlıyorlar.
|
|
|
|
|
|
|
|
|