|
|
|
|
|
|
İnsan ömrü boyunca 100 ton yiyecek tüketiyor
Batı ülkelerinde bir insan ömrü boyunca 100 ton yiyecek tüketiyor. Gıda sektörü artan iştahımızı gidermek için hazır gıda ve tatlandırıcı kullanıyor. Bir damla tatlandırıcı milyonlarca litre suya greyfurt lezzeti veriyor. Ancak bu arada gıdalara karşı alerji vakaları da hızla artıyor
Dünyanın nüfusu hızla artıyor buna paralel iştahı da Bu iştahı geleneksel gıda üretimiyle kapatmak imkansız Gıda üreticileri çözümü hazır gıda ve tatlandırıcılarda buldu Gerçek lezzetler kimyasal olarak kopyalanarak üretim yapılıyor
Örneğin tavuk etli hazır çorbalarda yalnızca 2 gram kurutulmuş tavuk eti bulunuyor. Bu da yaklaşık olarak 7 gram gerçek tavuk eti anlamına geliyor. Ancak bu oran dört tabak çorbaya tavuk eti lezzeti vermek için yeterli değildir. Bu yüzden üreticiler her poşetin içerisine 1 gram tavuk suyu tatlandırıcısı koyarak maliyet ve lezzet sorununu çözüyor.
Aynı şekilde "2 Asetil- 1 Pirolin". Bu madde beyaz ekmeğin kıtır kısmının sahip olduğu güzel lezzetin kimyasal formülüdür. Karışımdan gramın 70 milyonda biri kadarlık miktarı alıp bir kilo hamura karıştırdığınızda ise ortaya çıkan mamulün tamamında mükemmel kıtır tadı oluşuyor.
Veya Mententiol. Bu maddeden gramın milyarda ikisi bir litre suya eklendiğinde suyun tamamı greyfurt lezzetine kavuşuyor.
Diğer bir örnek de Filberton adı verilen madde. Bu madde fındık ezmesi lezzetinde yoğurt yapmaya yarıyor. Filberton'un yalnızca 5 miligramı tamı tamına bir milyon litre suyun fındık lezzetine dönüşmesini sağlıyor.
Araştırmalarına göre dünya kahve rekoltesinin toplamı ABD'nin kahve ihtiyacının yarısını bile karşılamaya yetmiyor. Ancak tüm dünyada her gün milyarlarca litre kahve içiliyor. Ayrıca market rafları da tıka basa kahve dolu. Peki ama bu nasıl oluyor? Araştırmalar doğal (gerçek) kahvenin 800 farklı maddenin karışımı sonucu ortaya çıktığını gösterdi. Bu maddeler "Doğala özdeş aromalar" adı altında kimyasal olarak taklit edildi ve etrafımız bu sayede kahveyle doldu taştı.
|
|
|
|
|
|
|
|
|