|
|
|
|
Yeşillikler içinde serin bir tatil
Deniz, kum, güneş üçlüsünden sıkılanlar rotayı yaylaya çeviriyor. Türkiye'nin dört bir yanındaki bu huzur mabetlerinde keşfedilecek çok şey var.
Bodrum veya Çeşme gibi popüler tatil yörelerine gitmekten sıkıldıysanız veya serin bir tatil geçirmek istiyorsanız, Türkiye'nin dört bir yanındaki yaylalardan birini tercih edebilirsiniz. Seçim yapmakta zorlananlar için her yaylanın kendine has özellikleri olduğunu söyleyebiliriz. Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yaşayan aşiretler hayvanlarını otlatmak için yaylalara göç ederek yaylaklar kiralıyorlar. Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerinde yaşayan ve hayvancılıkla uğraşanlar ise hem hayvanlarını otlatmak ve hayvanlarının kışın ihtiyaç duyacakları yiyecekleri toplamak için hem de yazın daha serin ve uygun şartlarda yaşamak için yaylaya çıkıyorlar. Ege bölgelerinde yaşayanların amacı da sıcak havadan, sivrisinek gibi haşerelerden kurtulmak ve doğayla başbaşa olmak. Bunun yanı sıra artık "şehirliler" de yaylaların kendilerine özel bu bozulmamış ve huzurlu doğasından faydalanmak istiyor. Bu durum da son zamanlarda "yayla turizmi"ni ortaya çıkardı. Çünkü yayla etkinlikleri ve yayla kültürü artık hemen herkesin ilgisini çekiyor. Yörenin insanlarıyla tanışmak, yemeklerini yemek ve bol bol yürüyüş yapmak, şehir hayatından sıkılanların tercihi oluyor. Bu nedenle pek çok turizm şirketi ünlü yaylalara turlar düzenlemeye başladı. Bukla, Deepnature, Nes Travel, Ogzala ve Arnika gibi pek çok şirket çoğunlukla Karadeniz'deki yaylaları gezdiriyor. Ancak dilerseniz haritayı elinize alıp bir rota belirleyerek de kendi başınıza bu güzellikleri keşfedebilirsiniz.
EN ÜNLÜSÜ AYDER Yayla deyince kuşkusuz ilk akla gelen Karadeniz Bölgesi. Karadeniz'in en ünlü yaylası ise Ayder. Ayder Yaylası'na ulaşmak için Rize'den çıkıp Artvin istikametine doğru devam etmeniz gerekiyor. Çayeli'ni geçip, Ardeşen'e ulaşmadan Fırtına Vadisi boyunca güneye doğru yönelip tırmanmaya başlıyoruz. Çamlıhemşin'i de geçtikten 19 kilometre sonra Ayder Yaylası'na ulaşıyorsunuz. 1358 metre yükseklikteki yaylada yaklaşık küçük büyük 25 civarında otel ve pansiyon var. Bunların çoğunluğu aile işletmesi. Ayder'in en meşhur görüntüsü yeşillikler arasındaki ahşap evler. Ayder Yaylası'nda ülkemizin sayılı kaplıcalarından olan Ayder Kaplıcası yer alıyor. Bu kaplıcanın 260 metre derinlikten çıkan, 50 derecedeki suları romatizma, kireçlenme gibi pek çok hastalığa deva olduğu söyleniyor. Bunun yanı sıra yaylanın her köşesinde bir pınar ya da çeşme görebilirsiniz. Biraz daha Doğu Karadeniz'e gidersek Artvin'in şehir merkezine yaklaşık 10 kilometre uzaklıktaki Kafkasör Yaylası, eşsiz bir manzara ve huzur vadediyor. Bu yaylada Artvin sınırları içindeki en büyük milli park bulunuyor. Çam, göknar ve ladin ağaçlarıyla çevrili geniş bir alana yayılan 1250 metre yükseklikteki yayla, Artvin'in "yeşil şemsiyesi" olarak da anılıyor. Ormanlık tepelerinde yöresel yemeklerin sunulduğu iki kır lokantası ve bir konaklama tesisi bulunan yaylanın, ziyaretçi sayısı hiç de az değil. Yaylanın arkasındaki Genya Dağı'nın yamaçları ve uçurumun kenarında ilerleyen karmaşık dağ yollarıyla, off-road tutkunları için unutulmaz parkurlar sağlıyor. Doğu Karadeniz'e gidecekseniz Gümüşhane'deki Zigana Dağı'nın kuzey eteğindeki 1700 metre yükseklikteki Hamsiköy'e uğramadan geçmeyin. Burada bir de tatil köyü var. Tesiste 40 tane ahşap dağ evi var. Kibrit çöpünden maketleri andıran ahşap dağ evleri, özgün yöresel mimari örneklerinden esinlenerek inşa edilmiş.
ANTALYA'DAN İZMİR'E Karadeniz Bölgesi'nin haricinde de pek çok yayla, son zamanlarda rağbet görmeye başladı. Örneğin bitki türleri bakımından son derece zengin olan Toros Dağları'nın yaylaları. Gaziantep, Hatay, Adana, İçel, Antalya ve Muğla il sınırında olan bu bölgede, yaban hayatının gizemini şaşkınlıkla izleyebilirsiniz. Antalya'ya yakın olmak isteyenler için Saklıkent Yaylası'nı önerebiliriz. Buraya Antalya'dan 10 kilometresi asfalt 40 kilometresi stabilize olan güzel manzaralı yolla ulaşılıyor. 1850 metre yükseklikteki yaylanın çevresindeki Fesikan Yaylası, Yazır Yaylası, Eren Dağı ve Fesleğen Yaylası'nı gezerek kamp kurabilir ve piknik yapabilirsiniz. Bunun yanı sıra pansiyon olarak kiralanabilen evler, lokanta ve büyük marketler var. Bu kadar güneye gitmeyeyim diyorsanız, İzmir'deki Kozak Yaylası'nı tercih edebilirsiniz. Bergama'nın çıkışından sonra 20 kilometre uzaklıkta olan bu yayla, bahar ve yaz aylarında piknik yapmak isteyen yöre insanlarının tercihi oluyor. Burası Bergama Krallığı döneminden beri çam fıstığı üretilen bir bölge. Birbirinden güzel yürüyüş alanları olan yaylada, huzurlu bir gün geçirebilirsiniz.
Ece Koçal
|
|
|
|
|
|
|
|
|