'Veto sandığı olan bankaların fiyat'larını aşağıya çekecek'
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, Bankacılık Yasası'nı "özel sandıkların SSK'ya devrinin Anayasa'ya aykırı" olduğu iddiası ile veto etmesi özellikle satış aşamasındaki iki bankayı direkt etkiliyor. Daha önce Koç Grubu'nun "imza için sandık sorunun çözülmesini bekliyoruz" açıklamasından da bilindiği gibi Yapı Kredi'nin satışında bankanın içinde var olan sandık bir problem teşkil ediyordu.
B PLANLARI VARDIR Aynı şekilde Rabobank ile son noktaya doğru ilerleyen Şekerbank'ın ortakları arasında bankanın sandığının da payı bulunuyordu. Konu ile ilgili görüştüğümüz uzmanlar ilk etapta vetonun olumsuz sonucunun bu iki bankada ortaya çıkacağını belirtiyorlar. Bir yetkili, "Tabii ki bu iki bankada da alcıların bir B planı vardır. Bu iş biter, satış yapılmaz gibi bir yorum yapılamaz. Sadece eskiden konuşulan fiyat 100 lira ise bu rakam belki de şimdi 70'e düşecek. Yani satışta fiyatlar üzerinde olumsuz etki yapacak" dedi. Bu arada Cumhurbaşkanı Sezer'in Anayasa'ya aykırılık ile ilgili veto gerekçesinin gerçeği yansıttığı dile getirilirken şu noktalara dikkat çekiliyor:
* Gerçekten burada kazanılmış bir hak var ve bundan geri dönüş olmaz. Ancak bugün neredeyse tüm bankaların aktüreyal anlamda açık verdikleri ve sistemin giderek de zora girdiği biliniyor. Bu nedenle bir çözüm mekanizması oluşturulmalı.
* Burada yapılacak olan hukuku ekonomik gerçeklere uydurmak değil, ekonomik gerçekleri hukuka yakın sınırlara çekmektir. Çözüm olarak şu gündeme gelebilir: Bu sistemden maaş alanların hakları saklı kalmak kaydı ile bundan sonra bankalarda özel sandıklar kaldırılabilir. Ancak bunun sonuçları da 20-30 yıl içinde görülecektir.
* Eskiden bankalar satılırken sandıkların durumuna bakılmazdı. Ancak şimdiki alıcılar sandıkları ve getireceği olası yükleri de hesaba katıp pazarlık yapıyorlar. Bu durumda son gelişmenin satış fiyatlarına yansıması kaçınılmaz görünüyor.