Erdemir çalışanları yerli girişim grubuna hayır dedi
Yerli ortak girişim grubu Erdemir için yeni ortak ararken Erdemir Vakfı "ben yokum" dedi. Erdemir çalışanlarının vakfı, özelleştirmeyi destekliyor görünmemek için girişimi veto etti.
Erdemir'e talip olan ortak girişim grubu ilk firesini verdi. Daha önce girişimde bulunacağı belirtilen Erdemir Vakfı'nın Genel Kurulu'nda yapılan oylamada bu girişime katılıma "hayır" sonucu çıktı. Türkiye Odalar Borsalar Birliği'nin (TOBB) koordinasyonunda kurulan girişime Edemir çalışanlarının oluşturduğu Erdemir Vakfı olumlu bakmış ve prensip olarak katılmayı istediğini bildirmişti. Vakfın yapacağı katkının da 50 milyon dolar olacağı kaydedilmişti.
PAYIMIZ YÜKSEK OLMAZ Vakıf kaynakları üyelerin en çok çekindikleri konunun ortak girişim grubunda (OGG) kendilerine düşecek pay olduğunu belirtiyor. "Nasıl olsa bize yüksek bir pay verilmeyecek" endişesi tüm üyelerin kafasına takılmış durumda. Endişe duyulan bir diğer konunun da Erdemir çalışanlarının özelleştirmeye bakışı olduğu kaydediliyor. Vakfın Erdemir'e talip olan bir grupta yer alması, "çalışanları Erdemir'in satılmasına karşı değil" şeklinde yorumlanabilir korkusunun Genel Kurul'daki sonucu doğurduğu yorumu yapılıyor. Erdemir'e 5'i yerli 8'i de yabancı olmak üzere 13 şirket başvurdu ve bu grupların tamamı ön yeterlilik aldı. Mittal, Arcelor, Corus, Posco gibi dünya çelik devleri ile birlikte Ukraynalı Azovstal, Rus Novolipetsk, Severstal ve Oskol da Erdemir'e talip yabancı şirketler arasında. Yabancılarda Erdemir'e ilgi bu kadar yüksekken yerli şirket sayısı 5'de kaldı. Bunlar arasında Koç Grubu, Oyak, Zorlu Grubu ve Limak-NurolÖzaltın Grubu ve ortak girişim grubu OGG) bulunuyor. İrili ufaklı birçok şirketin oluşturduğu OGG, TOBB'un koordinasyonu ile çalışmalarına devam ediyor. Grişim içinde Kibar Holding, Borusan, Fiba gibi grupların yanı sıra MNG, Turkon, Bayraktarlar, Diler Çemtaş gibi şirketler var. Toplam şirket sayısı 23 olsa da yeni katılımlar da bekleniyor. Erdemir Vakfı bu grubu katılması beklenenler arasındaydı.
GEÇİCİ MADDEYE ENGEL 30 Haziran 2005 tarihinde tüm üyelerin katılımı ile toplanan Vakıf Yönetim ve Denetim Kurulu OGG'ye maksimum 50 milyon dolar ile katılım kararı almıştı. Vakıf senedi bu girişime katılım faaliyetine kısıtlama getirdiğinden Olağanüstü Genel Kurul ile tüzük değişikliği yapılması planlanıyordu. Ancak Genel Kurul'da bu değişiklik 58'e karşı 194 oyla reddedildi. Vakıf senedinin ilgili maddesinde kalıcı değişiklik yerine, "Erdemir'in 30 Mayıs 2005 tarihli İhale Şartları Belgesi yolu ile Özelleştirilmesi sürecinde, Vakfın oluşan gruplar içerisinde taraf olabilmesi için gerekli olan en fazla 50 milyon dolar ile katılımı hususunda, Yönetim Kurulu yetkili kılınmıştır" şeklinde geçici madde konulacaktı.